Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Traditioneel Belgisch kaasplankje samenstellen

Traditioneel Belgisch kaasplankje samenstellen

Caroline Vermeesen
3440x gelezen

Belgen houden van hun kazen. Gewoon lekker tussen de boterham of als borrelhapje. Voor een verjaardag of een feestdag, kiezen ze vaak voor een gezellige kaasmaaltijd in groep. De Belgische Caroline Vermeesen, kwaliteitsmanager bij Breugelkaas selecteerde zeven bijzondere kazen voor een traditionele Belgische kaasschotel/kaasplank voor het ganse gezin.

Start met de Brugge Blomme.  Een zachte fluweel romige kaas met een lichte, krokante eetbare korst.  Passendale Classic is een Belgische topper en herkenbaar door de typische kleine gaatjes in de textuur.  De milde, smeuïge en fruitige Passendale is een mooie starter voor jong en oud.  Sint Bernardus is een romige, zachte halfharde kaas en kan iedereen bekoren.  Met Echte Loo, een roodschimmelkaas wordt de smaak pikanter.  Voor liefhebbers van mosterd is er de Brugge Apero Mosterd Fenegriek.  Een zachte romige mosterdkaas met een witte natuurkorst.  Rubens heeft boterachtige, frisse toetsen en een licht geroosterde nasmaak.  Door de zachte en smeuïge textuur is Rubens toegankelijk voor iedereen.  Afsluiten doe je met een krachtige, fruitige kaas.  De Wynendale mag niet ontbreken op een Belgische kaasplank.  Door zijn uitgesproken pittige, zoete en fruitige en zwavelachtige aroma’s is Wynendale een mooie afsluiter.  De romige kazen zijn speciaal gekozen voor gezinnen met kinderen. Reken voor een kaasmaaltijd zo’n 200 g tot 250 g per persoon en werk de schotel af met druiven, noten, boter en verschillende typen brood.  Serveer de kazen op kamertemperatuur.

Caroline Vermeesen is onze Belgische blogschrijfster en kwaliteitsmanager bij het Belgische Breugelkaas NV, een nobele goudse kaas.  Ze schreef een praktijkgerichte cursus kaasmeester voor www.centrumvoorafstandsonderwijs.com.  Voor meer kaastips en foodpairing met kaas, kan je haar volgen via AtomicCheese op Instagram.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel