Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Alles over Feta en witte kaas van Apetina: het verschil, recepten en meer!

Alles over Feta en witte kaas van Apetina: het verschil, recepten en meer!

Timme Helmes
106905x gelezen

Een klassieker op iedere menukaart, de Griekse salade met Feta! Of is het witte kaas? Veel mensen zeggen het vaak in één adem, maar er is wel degelijk verschil, ook qua smaak! We vertellen je in deze blog over onze favoriete recepten, alles over Feta en witte kaassoorten, en waar je Apetina (onze favoriete saladekaas) koopt!

Of ga snel naar:


Wat is Feta?

Feta is een harde (en overigens ook witte) kaas die geproduceerd moet zijn in Griekenland. Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen. Schapenmelk is het hoofdingrediënt van Feta en hierdoor zit er een karakteristieke en specifieke smaak aan de kaas. Doordat Feta makkelijk brokkelt en een frisse smaak heeft wordt het veel gebruikt in salades als smaakmaker.

Wat is witte kaas of saladekaas?

Witte kaas (ook wel saladekaas) is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hierdoor is deze kaas toegankelijker dan Feta voor veel mensen. De koemelk geeft een romige zachte smaak aan de kaas. Zoals bij de bekende soorten van Apetina!

De witte kaasblokjes van Apetina hebben een zorgvuldig uitgedokterde receptuur ontwikkeld door Deense meesterkaasmakers. De kaas is zacht, mild en romig en daardoor uitstekend geschikt om te combineren met andere kazen en breed toepasbaar in recepten.

Waar komt de naam Feta vandaan?

Griekenland heeft jaren gestreden om de soorten feta te beschermen. Dit viel niet mee, omdat Feta ook een woord is. Het betekent namelijk ook ‘plakje’ en een woord is moeilijk te beschermen.

Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten. Daarom noemen veel producenten hun kaas tegenwoordig ‘witte kaas’, zoals ook Apetina. Deze kaas voldoet niet aan de eisen van Feta, maar is zeker niet minder lekker!

Wat is het verschil tussen witte kaas en Feta?

Feta heeft een karakteristieke en uitgesproken smaak met een kruidig en ziltig karakter. Witte kaas is meer smeuïg en romig in de mond. Het verschil tussen de kazen ligt dus onder meer aan de gebruikte melk. Kies jouw favoriet!

Is Feta gezond? En is witte kaas gezond?

Magere Feta kaas bestaat niet, maar bij Apetina hebben ze wel witte kaasblokjes met 50% minder vet! Deze variant is weliswaar een stuk minder vet, maar niet minder smaakvol en rijker aan eiwitten.

‘Normale’ Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.

Recepten met Feta en witte kaas

Kan Feta in de oven? En is gebakken Feta lekker? Jazeker, heerlijk! Wil je het gaan uitproberen? Misschien smaakt dit recept je goed:

Of ga je liever voor de witte kaasblokjes van Apetina? Dan hebben we ook een aantal heerlijke recepten om te proberen:

Zoveel variaties voor het hele jaar. Heb jij al keuzestress? Wij in ieder geval wel!

De soorten Apetina en waar je ze koopt

Door de koemelk die Apetina gebruikt in al haar kazen, krijg je een toegankelijkere smaak dan bij Feta. De smaak van koemelk wordt namelijk over het algemeen breder gewaardeerd bij de consument. Apetina is de perfecte keus voor mensen die niet van het karakter van Feta houden. Deze witte kaas is uitstekend te combineren met diverse smaakmakers en zeer breed toepasbaar in allerlei recepten.

Bij Apetina hebben ze een aantal verschillende varianten. Zo heb je de ‘normale’ witte kaas, de slankere versie van die, een lactosevrije versie van de kaasblokjes, en een speciale soort met zongedroogde tomaat. Smakelijk!

Apetina witte kaas is bij de meeste supermarkten te koop. Probeer het nu!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel