Heb je een vraag over kaas? Of heb je een zakelijke vraag? Kijk dan tussen onze veelgestelde vragen of je antwoord er tussen staat. Is dit niet het geval, dan kan je onderaan de pagina ons contactformulier invullen.
Kan ik kaas eten tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kunt u gerust kaas blijven eten. Echter geldt het advies om niet zomaar alle kaas te eten.
Welke kazen kunt u gerust eten?
• Alle Hollandse gepasteuriseerde kazen.
• Alle gepasteuriseerde buitenlandse kazen (dit zijn verreweg de meeste gangbare soorten).
Welke kaas bij voorkeur niet eten als u zwanger bent?
Het is af te raden om rauwmelkse (schimmel)kaas te eten. Er is een kleine kans dat deze besmet zouden kunnen zijn met de bacterie Listeria Monocytogenes kortweg: Listeria. Gelet op de strenge controle is de kans op een listeria besmetting in de praktijk erg klein. Daarom is er geen reden tot paniek indien er een stukje kaas is gegeten dat uit rauwe melk geproduceerd is.Listeria is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen zoals een nat vaatdoekje of een vochtige ruimte. Pas dus ook goed op bij slecht gewassen rauwe groente en fruit, te lang bewaarde salades, paté’s, vlees en vis en slecht gekoelde verse producten.Bij een Listeria besmetting kan het (toekomstige) kind erg ziek worden of zelfs een miskraam kan het gevolg zijn van een listeria besmetting. Bij gezonde mensen zijn er geen gevolgen, in bepaalde gevallen kan de klacht zijn dat er griepachtige verschijnselen voorkomen.
Hoe herken je rauwmelkse kazen?
Het is verplicht dat op de verpakking vermeld wordt wanneer de kaas uit rauwe melk bereid is.
Op Franse kaas wordt rauwe melk aangeduid als “au lait cru”.De Listeria bacterie (ook die in zachte rauwmelkse kaas) wordt bij goede verhitting (koken/bakken) volledig uitgeschakeld.
Wat is vegetarische kaas?
Verreweg de meeste kazen over de gehele wereld worden bereid met dierlijk stremsel en zijn daardoor niet vegetarisch. Het gaat om de werkzame stof chymosine, die zich in de lebmaag van nuchtere kalveren bevindt. Deze kalveren zijn bestemd voor de slacht (vleesproductie). Het is dus niet zo, dat voor de productie van stremsel kalveren geslacht worden!
Vegetarische kaas wordt bereid met ander dan dierlijk stremsel. Dit kan zijn plantaardig stremsel (enkele voorbeelden: Lieve Vrouwenbedstro, Kaasjeskruid, Geel Walstro, Vijgensap)
In meerdere mate wordt ook microbieel gemodificeerd stremsel gebruikt: in de volksmond vegetarisch stremsel. De chymosine wordt verkregen door bacteriën waarbij het kalfsgen is ingebracht. Er zijn ook vegetarische ( veelal verse kazen ) zonder stremsel bereid.
Wat is veganistische kaas?
Veganistische kaas is kaas op basis van sojamelk met ander dan dierlijk stremsel.
Hoe kan ik kaas het beste bewaren?
Kaas kan het beste bewaard worden in de koelkast, in het speciale papier van de kaasboer of in een kaasdoos. Kaas mag niet uitdrogen, maar zeker ook niet te vochtig worden, dus de verpakking is belangrijk. Was een kaasdoos altijd goed af als deze leeg is en er weer een nieuw stuk in gaat.
Meer over het bewaren van kaas lees je hier: Hoe kan je kaas het beste bewaren?
Wat is biologische/eco kaas?
Biologische kaas is niet hetzelfde als vegetarische kaas.
Biologische kaas heeft meer met het welzijn van de melkproducerende koe te maken, maar ook met verantwoorde productie en milieu- vriendelijkheid. Aan biologische kaas worden bij de bereiding geen kleurstoffen of bacterieremmende stoffen toegevoegd. Ook de kaaskorst is vrij van schimmelwerende stoffen. Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden in de biologische landbouw niet toegepast.
Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Directe of indirecte schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.
Waar komt het woord kaas vandaag?
Kaas in de Griekse oudheid
In het Grieks heet kaas ‘Turos’, al sinds Homerus er 1000 jaar voor Christus over schreef. In de verhalen van Homerus gaat het meestal over schapen- en geitenkaas. Homerus beschrijft hoe Odysseus bij de cycloop Polyfemus op bezoek gaat. In de grotwoning van Polyfemus vindt hij een compleet boerenbedrijf; hokken voor dieren, melkemmers met de laatste melk er nog in en… kaas. Turos betekent dan ook het dikken van de melk.
Kaas in de Romeinse tijd
De Romeinen kenden voor kaas het woord Caseus. Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten. Kaas van koeienmelk werd namelijk niet of nauwelijks gegeten. De kazen die de Romeinen aten waren van geiten- of schapenmelk gemaakt. Kaassoorten die vermoedelijk gegeten werden zijn vergelijkbaar met feta, chèvre, pecorino romano en ricotta. Het woord Caseus is echter wel de basis geweest voor onze benaming van kaas.
Van kaas tot fromage
Het woord fromage is ontstaan uit ‘Caseus Formaticus’. Dit betekent kaas geproduceerd in een vorm. In plaats van het woord Caseus werd de naam Formaticus meer en meer gebruikt. Dit woord ontwikkelde zicht tot formatge. Hieruit is de Franse naam “Fromage” en de Italiaanse naam “Formaggio” ontstaan.
Wat betekent het keurmerk op mijn kaas?
Sinds 1992 zijn er in Europa 3 keurmerken ontwikkeld om streekproducten te beschermen tegen ondermaatse namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels die worden gecontroleerd door een Europees erkende en onafhankelijke instantie. De EU behoudt hiermee de hoogstaande kwaliteit van deze producten. Daarnaast zijn de keurmerken herkenbaar voor de consument en is zij beter geïnformeerd over de oorsprong van het product. Er zijn nog meer kwaliteitslabels in omloop die je op je kaas terug kan vinden.
Meer info over de keurmerken vindt je hier.
Hoe krijg ik meer informatie over kaas?
Volg Kaas.nl op Facebook, Instagram, of via de maandelijkse nieuwsbrief.
Wat is stremsel?
Stremsel is een samenstelling van enzymen die er voor zorgt dat vocht en de vaste bestanddelen van melk snel van elkaar scheiden. Door het vocht af te vloeien blijft de wrongel over, waarmee kaas gemaakt kan worden.
Wat betekent het vetgehalte van de kaas?
Kaas wordt niet alleen naar leeftijd ingedeeld, maar ook naar vetgehalte. Zo is er bijvoorbeeld 48+ kaas, 30+ kaas en 20+ kaas. Het cijfer geeft aan hoeveel vet er in kaas zit, als je al het water uit de kaas zou halen. Een 48+ kaas bevat dus niet 48% vet, maar gemiddeld 30%. Vet speelt trouwens een hele belangrijke rol in kaas; het draagt de smaakstoffen en zorgt ervoor dat we kaas zo lekker vinden.
Wat betekent het vergehalte op mijn kaas?
Het vetgehalte op kaas kan op verschillende manieren weergeven worden. Het absolute vetgehalte, vaak aangegeven als aantal gram per 100 gram, of een relatief gehalte.
Dit relatieve gehalte is altijd een percentage (vaak 48% bij Hollandse kaas). Omdat de samenstelling van de kaas tijdens de rijping verandert wordt dit vaak gebruikt.
Het betekent dat in de droge bestanddelen van de kaas 48% vet bevatten. In het vocht (vooral water) zit geen vet, en het vochtgehalte neemt bij rijping af.
Zo bevat een jonge kaas van 48% vet in droge stof ongeveer 29g vet per 100g, en een oude 35g.
Zitten er nog genoeg voedingstoffen in kaas na het verhitte?
De samenstelling van kaas verandert nauwelijks door verhitting.
Het vochtgehalte gaat iets naar beneden, daardoor krijg je juist een iets hogere concentratie voedingstoffen (relatief).
Als je bijvoorbeeld 100g kaas op een tosti doet verlies je in het proces 10g aan vocht. De overige voedingsstoffen blijven achter.
Hoe kan ik contact opnemen met Kaas.nl?
Je kunt ons bereiken door een mailtje te sturen naar info@kaas.nl.
Wat doe ik als ik een opmerking heb over de informatie op Kaas.nl?
Voor al je vragen en opmerkingen over de informatie op Kaas.nl kun je een mailtje sturen naar info@kaas.nl.
Wil je zakelijk samenwerken?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een zakelijke samenwerking? Neem contact met ons op! Stuur een mailtje naar info@kaas.nl.
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.