Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Blauwe kaas: wat is het, soorten en bereidingswijze

Blauwe kaas: wat is het, soorten en bereidingswijze

Julia Schoonheijm
31129x gelezen

Blauwschimmelkaas, voor de één een genot, voor de ander niet de favoriet. Het lijkt misschien gek om schimmels te eten, maar feitelijk is het niet anders dan bijvoorbeeld de witte korst van een Brie of een paddenstoel. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe wordt blauwe kaas gemaakt? Lees het hieronder!

Ga snel naar:

Wat is blauwe kaas?

Blauwe kaas is kaas met ‘blauwe’ schimmeladers erdoorheen. De eerste blauwe kazen ontstonden per toeval: een in de lucht aanwezige schimmel vond zijn weg in kazen die bijvoorbeeld in een grot lagen te rijpen. Tegenwoordig is het allemaal gereguleerd en komen deze schimmels bijna altijd uit een laboratorium. Het gaat om specifieke penseelschimmels (Penicillium), niet te verwarren met het antibioticum Penicilline. 

 

Hoe wordt blauwschimmelkaas gemaakt?

Elke soort blauwe kaas gebruikt een unieke cultuur (daar zijn veel verschillende van) en die is bepalend voor de smaak. Deze cultuur voegt men doorgaans toe aan de wrongel bij het maken van de kaas. Die groeit dan nog niet, want bij de meeste kazen komt weinig tot geen zuurstof. 

Daarom worden de kazen ‘geprikt’ om de schimmelcultuur te laten groeien. Meestal worden hier roestvrijstalen pennen voor gebruikt, en de vorm van die pennen is met name bij hardere soorten zoals pikante Gorgonzola duidelijk te zien. 

 

Soorten blauwe kaas

De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.

Cambozola

Zo heb je bijvoorbeeld Cambozola: een blauwe kaas uit Kempten. De kaas komt niet uit een toverspreuk, ze hebben voor de naam de Romeinse naam van Kempten (Cambodunum) gebruikt. Cambozola dus! Cambozola is een beetje een hybride kaas. De buitenkant lijkt namelijk op een Brie of Camembert, maar aan de binnenkant zitten toch echt blauwaders! 

Het geheim van Cambozola? De blauwader overheerst niet. Het is dus perfect om te proberen als je nog niet weet of je blauwe kaas lekker vindt. Door toevoeging van room wordt de kaas fluweelzacht, wat maakt dat het palet van smaken perfect in balans komt. 

Castello Danablu

Zoals de naam al doet vermoeden is Castello Danablu een traditionele Deense kaassoort. Deze kaas heeft een keurmerk, en mag daardoor alleen in Denemarken volgens de juiste kwaliteits- en rijpingseisen gemaakt worden. De kaas heeft een scherpe en pikante smaak en is heerlijk zacht van textuur. Combineer met peren, citrusvruchten en walnoten.

Castello Creamy Blue

Of probeer eens Castello Creamy Blue. Door het gebruik van volle melk en toegevoegde room een heerlijke blauwe kaas. Met de fluweelzachte textuur, licht scherpe en zoute smaak ook een goede kaas om mee te beginnen. Het lekkerst met druiven, honing en rode wijn! Ga jij deze proberen?

Is blauwe kaas gezond?

Blauwe kaas is vrij gezond, dit komt doordat de kaas rijk is aan calcium. En calcium is goed voor je botten! Hiernaast zit er ook een hoop natrium in. Wat weer goed is voor de vochtbalans in je lichaam. Geniet dus lekker van blauwe kaas.

 

Hoe smaakt blauwschimmelkaas?

Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt. En vetten worden afgebroken, waardoor die scherpe, peperachtige smaak ontstaat die blauwe kaas zo uniek maakt. Het proberen waard toch?!

 

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel