Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Blauwgeaderde kaas

Castello Danablu

Mild
Pittig
ziltig
pikant

Het Deense antwoord op de klassieke Roquefort. Danablu heeft een krachtig karakter en einfdeloos veel toepassingsmogelijkheden.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Denemarken
Melksoort Koemelk
Merk Castello
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Ja
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

Danablu is een populaire blauwgeaderde kaas. Al vele jaren geleden als een betaalbare blauwgeaderde kaas op de markt gebracht. De bereidingswijze heeft veel weg van die van de Roquefort. Het zuivel is wat geperst en kruimelig en wordt tijdens het bewaren blauwer. De kaas rijpt door. Danablu heeft de beschermde BGA status. Grote uitvindingen komen wel vaker verrassend eenvoudig tot stand. Zo ook in dit geval.

Het geheim achter de blauwaderkaas Danablu is gehomogeniseerde room en een bijzondere schimmelcultuur. Deense blauwgeaderde kaas heeft zijn wortels in het Franse Roquefort, waar de van schapenmelk gemaakte Roquefortkaas zijn rijping doormaakt in onderaardse spelonken. Kaaspionier Hanne Nielsen van de Havartigaarden had al in 1874 de Roquefortkaas gekopieerd, maar dan op basis van koemelk. Het was echter dankzij Marius Boel dat de productie van Deense blauwaderkaas vanaf 1914 een hoge vlucht nam. Hij produceerde een Deense versie van de Roquefortkaas, en aan het eind van de jaren 1920 experimenteerde hij met het gebruik van gehomogeniseerde room bij de productie. Zo is een originele Deense blauwaderkaas ontstaan. Het resultaat was een wittere kaas met een hoger vetgehalte – en een heel bijzondere pittige smaak. Met andere woorden: de Danablu zoals wij die tegenwoordig kennen. Deze kaas heeft tegenwoordig een beschermde oorsprong benaming (protected geographical indication), zodat het alleen in Denemarken geproduceerd mag worden.