Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Magere kazen: welke kazen zijn vetarm?

Magere kazen: welke kazen zijn vetarm?

Timme Helmes
44486x gelezen

Als het gaat om magere kazen, is de keuze reuze! Maar wanneer is een kaas precies mager? En wat betekenen al die benamingen op de verpakking? In deze blog nemen we je mee in de wereld van magere kazen.

Hoe weet je of een kaas mager is?

Op de verpakking van kazen staat veel informatie over de kaas. Als je wilt gaan voor een vetarme of magere kaas, kun je letten op 2 dingen: het vetgehalte en de vetstoffen. 

Het vetgehalte is helaas een beetje misleidend: deze geeft aan hoeveel procent vet er zit in de droge materie van deze kaas (zonder vocht dus), en niet de kaas die jij gaat eten. Daarom is het beter om te kijken naar de hoeveelheid vetstoffen per 100 gram. Bij een lage hoeveelheid vetstoffen, weet je dat je een magere kaas te pakken hebt. 

Hoe worden magere kazen gemaakt?

Magere kaas wordt nog steeds van dezelfde lekkere melk gemaakt als andere kazen, alleen het productieproces ziet er iets anders uit. Het vetpercentage in de melk wordt verlaagd door de melk ‘af te romen’. Dit houdt in dat de melk in een centrifuge wordt geplaatst en door de zwaartekracht ontstaan er twee lagen: het vet bovenop en de melk onderop. Van dat vet wordt boter gemaakt en van de melk wordt magere kaas geproduceerd. 

Wat zegt een verpakking over het vetgehalte van kaas?

De aanduidingen op de verpakking van kaas geeft aan hoeveel vet erin zit: 20+, 30+, 40+, 45+, 48+, 50+ en 60+. Op een magere kaas staat vaak 20+ of 30+ (of zelfs 10+). Deze kazen bevatten minder vet en meer calcium dan andere kazen. Hieronder zie je welk nummer op de verpakking welk vetpercentage bevat.

 

Nummer Type Vetpercentage in hele kaas
20+ Mager 12
30+ Light 18
40+ Light 24
45+ Normaal 27
48+ Vet 29
50+ Vol vet 30
60+ Vol vet 36

 

Wat zijn light kazen?

Light kazen zijn magere kazen die minder vetstoffen bevatten dan normaal. Vaak bevatten ze 30 tot 50 procent minder vetstoffen. Deze light kazen bevatten vaak ook iets minder vitamine A en B, maar dezelfde hoeveelheid calcium als normale kaas.

Zit er verzadigd of onverzadigd vet in magere en light kazen?

De meeste kazen, of deze nou mager of light zijn, bevatten verzadigde vetten. Verzadigde vetten zorgen ervoor dat de cholesterolspiegel in je lichaam stijgt. Het is daarom aan te raden om nooit meer dan 30 gram kaas per dag te eten.  

Welke kaas is mager?

De volgende magere kazen hebben een lage hoeveelheid vetstoffen:

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel