Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Alles over komijnekaas: wat is het, geschiedenis, calorieën, soorten en meer

Alles over komijnekaas: wat is het, geschiedenis, calorieën, soorten en meer

Timme Helmes
18643x gelezen

Kaas met de heerlijke smaak en pit van komijn? Komijnekaas! Wat is komijnekaas? Wat zit erin? En hoe wordt deze oer-Hollandse kaas gemaakt? Ontdek hier alles over deze kaassoort.

Wat is komijnekaas?

Komijnekaas is een kaas met komijnzaad erin. De komijnzaad maakt de kaas noot- en kruidachtig van smaak. Het is een typische Hollandse kaas, die zijn oorsprong vindt in de oude handelsstad Leiden. 

Wat is komijn(zaad)?

Komijn is een kruid wat gemaakt wordt van een plant met de naam cuminum cyminum. Deze plant is familie van de peterselieplant. Komijn is één van de populairste kruiden in de wereld. In komijnekaas zijn de komijnzaden bruin, maar er bestaan verschillende kleuren komijn. Zo is er ook zwarte, groene en witte komijn. Komijnzaad zit in veel producten waar je het niet van zou verwachten, zoals soepen en sauzen. Een echte smaakmaker dus!

De geschiedenis van komijnekaas

In de VOC-tijd voerden veel Nederlanders met hun moderne schepen ruilhandel overzees. Deze schepen lagen altijd vol met kaas. Kaas was handig om mee te nemen in deze tijd omdat het compact en vullend was. Deze schepen legden vaak aan in Leiden, één van de belangrijkste handelssteden van die tijd. Komijnekaas werd pas beschikbaar toen deze schepen terugkwamen van hun verre reizen met komijn. Daarna duurde het namelijk niet lang totdat iemand besloot om komijn te mengen met Hollandse kaas. Bekende Leidse komijnekazen die hieruit voortkomen zijn PanPan en Leidse Kanter

Hoe wordt komijnekaas gemaakt?

Komijnekaas wordt van verse melk gemaakt. De melk wordt niet verhit, maar gepasteuriseerd. Vervolgens gaat er een melkzuurbacterie bij, die zorgt dat de wrongel gescheiden wordt van het vocht. Deze wrongel wordt vervolgens gemengd met het komijnzaad. Daarna worden de kazen opgeslagen om te rijpen. Hoelang komijnekaas moet rijpen, verschilt van 4 weken tot 3 jaar. Zo maakt men komijnekaas!

Hoeveel calorieën zitten er in komijnekaas?

In 100 gram komijnekaas zitten ongeveer 360 calorieën. Ook bevat 100 gram komijnekaas 23 gram eiwit en 30 gram vet, waarvan 20 gram verzadigd. Het hoge zoutgehalte en verzadigde vet maken komijnekaas niet per se gezond. Toch zijn er ook gezondere en light varianten van komijnekaas, zoals de 20+ kaas van PanPan

Welke soorten komijnekaas zijn er?

Komijnekaas is één van de bekendste soorten kazen van ons land. De smaak van komijnekaas kan sterk verschillen van soort tot soort. Iedere soort komijnekaas biedt dan ook zijn eigen karakteristieke smaak door de toevoeging van komijn. Deze geven de kaas een pittige en licht zoete smaaksensatie.


Verschillende soorten komijnekaas zijn:

  • Boeren-leidse met sleutels: deze kaas herken je aan de roodbruine korstkleur, en de gekruiste sleutels van het Leidse wapen. Hij is stevig en iets kruimig. De kaas kent een rijke, krachtige smaak en heeft extra pit door de komijn.
  • Jong komijn: deze kaas is mild van smaak en romig van karakter. Tijdens het maken zijn er exotische komijnzaadjes aan deze kaas toegevoegd, waardoor de kaas zijn heerlijke subtiele smaak krijgt. De kaas zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Hij is lekker op brood, maar ook om te gratineren.
  • Belegen komijn: in deze kaas zorgen de komijnzaadjes voor het nootachtige accent. Belegen komijnekaas wordt ongeveer vier maanden gerijpt en heeft dan een lichte, volle en zoete smaak. Deze kaassoort is lekker op brood, maar ook in ovenschotels doet hij het goed.
  • Oud komijn: oude komijnekaas is een pittige Goudse kaas die geweldig smaakt. De toevoeging van komijn geeft deze kaas een heerlijke nootachtige smaak. Daarnaast heeft hij lang gerijpt, waardoor het komijn alle tijd heeft gehad zijn smaak te verspreiden. Een heerlijke, droge, harde kaas voor bij de borrel!
  • 30+ komijn: met de 30+ komijnekaas kun je verantwoord genieten, want deze magere kaas bevat minder vet en zout. De stukjes komijn geven de 30+ komijnekaas een kruidige geur en licht nootachtige smaak.
  • 20+ komijn: dit is de lightvariant onder de komijnekazen. Het lage vetgehalte en de grote hoeveelheid eiwitten maken 20+ komijnekaas een verantwoorde en bewuste keuze voor iedereen met een actieve leefstijl.

Voorbeelden komijnekaas

  • Friese nagelkaas: een kaas met als toevoeging komijn en kruidnagel. Een heerlijke variatie!
  • Leidse Kanter: dit is gerijpte 40+ komijnekaas die wordt geproduceerd in een Leids kaasvat. 
  • PanPan: PanPan is een eiwitrijke en verantwoorde 20+ komijnekaas voor iedere dag.

Recepten met komijnekaas

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel