Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Hoe stel je een goed kaasplankje samen?

Hoe stel je een goed kaasplankje samen?

Kaas.nl
11911x gelezen

Borrelen is het leukste én lekkerste wat er bestaat en daar hoort natuurlijk een kaasplank bij! Hoe stel je dat nou lekker samen? Met alle verschillende soorten borrelplanken en hapjes weet je soms bijna niet meer wat je moet kiezen. Probeer daarom eens een heerlijke Belgische kaasplank of kies wat je zelf lekker vindt. Wij leggen je hieronder uit hoe je jouw ideale kaasplankje maakt!

Hoe stel je een goede kaasplank samen? Volg deze 5 stappen!

 • Stap 1: allereerst wil je je vrienden of gasten natuurlijk verwennen. Daarom is het goed om te zorgen voor een mooie plank of schaal waar je alle kaas op legt. 
 • Stap 2: kies vervolgens drie tot vijf verschillende kaassoorten. Het is het lekkerst wanneer ze qua structuur en smaak allemaal een beetje verschillend zijn, maar omdat je hem zelf samenstelt kun je de plank helemaal naar de hand van jouw smaak zetten!
 • Stap 3: de ideale kaasplank rekent zo’n 100 à 150 gram kaas per persoon. Haal de kazen zo’n 30 minuten voordat je begint aan de borrelplank uit de koelkast zodat ze op temperatuur komen en de smaken goed tot hun recht komen. 
 • Stap 4: daarnaast is het goed om er stokbrood naast te serveren. Het brood helpt om de smaak van de vorige kaas goed uit je mond te krijgen en maakt het dus makkelijker om de volgende kaas te proeven. 
 • Stap 5: vul de plank hierna bij met chutney, jam, vijgen of dadels. 

Suggestie: probeer eens deze Belgische kaasplank!

Voor de kazen op de borrelplank passen Belgische kazen heel erg goed. En zoals je misschien wel kan raden, gaan deze ook heel goed samen met Belgische biertjes. Trek die borrelplank maar uit de kast en verwen je vrienden met deze heerlijke kazen!

Brugge Blomme

Brugge Blomme is een volvette gewassen korstkaas gemaakt van koemelk. Als je door de harde korst heen bijt, beland je in de fluweelzachte binnenkant met een verfijnde en milde smaak. Bij deze kaas kun je het beste een IPA drinken of een tripel met wat meer koolzuur. 

Brugge Apero Rode Kruiden

Brugge Apero Rode Kruiden is een volvette gewassen korstkaas gemaakt van koemelk. Door de rode kruiden waan je je gelijk in Spanje! Door de combinatie van zachte, romige kaas met de pittige kruiden krijg je een heerlijke kick van deze kaas. Doordat dit ook een gewassen korstkaas is, is hierbij een IPA of biertje met extra koolzuur ook zeer aan te raden. 

St. Bernardus

St. Bernardus is een abdijkaas die is vernoemd naar een Belgisch biertje. Het is een Belgische volvette kaas gemaakt van koemelk. De kaas is super zacht en romig van smaak, zoals het hoort bij een echte abdijkaas. Hierdoor is hij toegankelijk en past hij bij bijna alle abdijbiertjes. Probeer eens St. Bernardus kaas met een St. Bernardus of Trappiste biertje! Je zult versteld staan.

Brugge Dentelle

Brugge Dentelle is een gewassen korstkaas van koemelk verrijkt met room. Dentelle betekent kantklossen in het Frans, de oude kunst en traditie waar Brugge zo om geroemd wordt. De dunne en eetbare korst omhult een zacht en smeuïge binnenkant die smelt in je mond. Deze kaas is perfect op een kaasplank en smaakt heerlijk in combinatie met brood, fruit én een zoete witte wijn. 

Kaasplank serveren? Met deze 4 tips is dat een makkie!

 • Tip 1: Houd altijd rekening met je gasten! Als zij een bepaalde kaas niet lekker vinden, is het zonde om ze dat voor te schotelen. Vraag ze dus altijd naar hun kaasvoorkeuren.
 • Tip 2: Gebruik voor elke kaas een apart kaasmesje en zorg dat je rekening houdt met de hardheid van de kazen. Met een slecht mes bij zachte kaas plet je de kaas namelijk helemaal, en door een harde kaas kom je niet heen!
 • Tip 3: Zorg ervoor dat je weet welke kaas je wel en niet met korst kunt eten. Korsten die niet eetbaar zijn, zijn echt heel vies!
 • Tip 4: Kies een goede wijn of lekkere speciaalbiertjes uit die goed bij de kazen passen om het helemaal af te maken.

Nu heb je alle kennis die je nodig hebt om een lekkere kaasplank samen te stellen. Bon appetit!

Kaasplank verder uitbreiden?

Grote groep op bezoek? Een kaasplank voor meer personen kun je uitbreiden tot wel 12 verschillende soorten kazen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • geitenkaas; 
 • schapenkaas; 
 • half-harde kaas; 
 • of harde kaas.

De ideale hoeveelheid valt tussen 3 tot 5 verschillende soorten.

Verder lezen…

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel