Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Bier en kaas: Gouden combinaties

Bier en kaas: Gouden combinaties

Timme Helmes
12434x gelezen

Als ik in deze tijd van het jaar om drie uur ’s middags uit het raam kijk lijkt het al donker te worden. Lang op terrasjes blijven hangen zit er niet meer in tot het komende voorjaar. Een heerlijke gedachte eigenlijk… Laten we vooral elkaars gezelschap opzoeken om samen te genieten van de rijkdommen die kaas ons te bieden heeft!

Wijn en bier geven plezier

Daarbij is het natuurlijk aan te raden om er iets bij te drinken. Kaas en wijn is een klassieke combinatie, maar de laatste jaren heeft bier in ons kaaskikkerlandje weer een grote vlucht genomen. Voor fijnproevers is dat een aangename ontwikkeling, want ook kaas en bier kunnen uitstekend samen door één deur (en in één mond).

Net als combineren met wijn is het helaas nog niet zo eenvoudig om de perfecte match van kaas en bier te vinden. De smaakprofielen moeten om te beginnen in balans zijn; als een kaas krachtiger is dan het bier of vice versa gaat de smaak van de ander verloren. De kunst is om een evenwicht te zoeken waarin de karakteristieken elkaar versterken.

Mijn kaas- en biercombinatie tips

Natuurlijk zijn er in grote lijnen een aantal opties die zeker het proberen waard zijn. Bij deze licht ik er graag een aantal toe:

Oude kazen
Zoals flink gerijpte Hollandse kazen of diverse bergkazen. Doorgaans hebben deze een diepe, vaak pittige smaak die flink wat tegengas kan gebruiken. Probeer deze bijvoorbeeld eens met een donker bier met een zoete ondertoon.

Gewassen korstkazen
De zogenaamde ‘stinkerds’ zoals Munster, Livarot en Taleggio. Deze kazen hebben meestal een vol, aromatisch karakter. Een IPA kan hier uitstekend bij passen door de bittere tonen. Ook een tripel met wat meer koolzuur geeft een aangenaam contrast.

Geitenkaas
En dan met name de zachte Franse varianten met eetbare korst, zoals de Chevre Melusine. Combineer deze eens met een witbier of een ander licht fris bier. De citrusachtige nuances vullen de kaas perfect aan!

Blauwaderkazen
Door het volle, pittige karakter zijn deze moeilijk te combineren met bier. Maar niet onmogelijk! Een intens fruitbier of een bier met chocolade kan verrassend goed uitpakken.

Belgische kazen
België heeft natuurlijk een rijke traditie als het gaat over bier, en ook kaas is volop in ontwikkeling. Het mag dan ook niet verwonderen dat hier een aantal schitterende combinaties uit voortvloeien! Zo gaan zachte abdijkazen als Brugge Blomme en Sint Bernardus uitstekend samen met ronde, zachte abdij- en trappistenbieren. Een ander pareltje is La Ramée: een heerlijk romige abdijkaas die zijn oorsprong vind in de gelijknamige abdij. Doordat de korst tijdens de rijping gewassen wordt met bier van de abdij wordt een diepe, rijke smaak verkregen die het beste van twee werelden samenbrengt. Dat is puur genieten voor liefhebbers van kaas én bier!

Zo komen we de donkere dagen zeker door. Mij kunnen ze in ieder geval niet lang genoeg duren!

Meer combinatie tips

Ben je meer een wijnfanaat? Hier lees je meer welke wijnen bij welke kaas passen.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel