Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Franse kaas en bier: 3 heerlijke combinaties

Franse kaas en bier: 3 heerlijke combinaties

Timme Helmes
3150x gelezen

Bij Franse kaas denk je al snel aan wijn. Toch is fromage et bière (bier en kaas) volgens velen zelfs een betere combinatie dan kaas en wijn. We vertellen je in deze blog welke Franse kazen op de borrelplank je biertje complimenteren tijdens de borrel.

Ga snel naar:

Waarom zijn Franse kaas en bier zo lekker bij elkaar?

Bier en Franse kaas zijn afzonderlijk van elkaar al enorm lekker. Maar zodra je deze smaken bij elkaar brengt, complimenteren beide smaken elkaar perfect. Romige en vette kaas bedekt je smaakpapillen, maar door een zure of bittere koolzuurhoudende drank reinig je je smakenpalet en breng je frisheid terug in je mond. Dat maakt de combinatie van Franse kaas met bier zo lekker!

Welk bier past goed bij Franse kaasplanken?

Bij Franse kaasplanken past bier die de kaas complimenteert. Belangrijk hierbij te onthouden: hoe sterker de kaas smaakt, hoe straffer het bier moet zijn. Op die manier gaan beide smaken goed samen zonder elkaar te domineren. 

Bij mildere kazen past dus een milder bier. Bij rijpe kazen past sterk bier met een hoger alcoholpercentage. Lees hieronder welke Franse kaas past bij welk bier. 

Bekijk ook: de Franse kaasplank van Le Rustique! 

Welke Franse kaas past bij welk bier?

Franse kazen zijn heerlijk in combinatie met verschillende bourgondische bieren. Lees hier welke Franse kazen goed matchen met speciale bieren.
<div

    1. Chamois d’Or en witbier

Chamois d’Or is een witte kaas met een eetbare, donzig zachte korst. De kaas heeft een verfijnde en romige smaak. De smaak van Chamois d’Or is perfect te combineren met een verfrissend witbier zoals Hoegaarden. Het frisse en fruitige karakter van het witbier gaat hand in hand met de verfijnde smaak van de kaas.  Chamois d’Or is hierdoor geliefd bij jong en oud. 

    1. Le Vieux Pané en een trippel

Le Vieux Pané is een zachte kaas met flink wat pit. De romige kaas heeft een karakteristieke smaak met intense aroma’s. Le Vieux Pané past perfect bij een Leffe Tripel die iets minder hop bevat en lekker fruitig van smaak is. 

    1. Saint Albray en (Martin’s) IPA

Saint Albray is een bijzonder romige kaas met een onderscheidende en krachtige smaak. Een Martin’s IPA snijdt daar mooi doorheen, zonder dat één van de twee elkaar gaat domineren. De karamelsmaak van de Martin’s Pale Ale proef je een beetje maar maakt de harmonie nog mooier!

Zo geniet je optimaal van Franse kaas met bier

  • Haal je Franse kazen minimaal een half uur van tevoren uit de koeling voor optimale smaakbeleving.
  • Serveer ten minste drie verschillende soorten Franse kaas. 
  • Hoe sterker de kaas: hoe straffer het bier. 


Verder lezen:

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel