Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Blue Monday: geniet van de beste blauwe kazen om de dag op te vrolijken

Blue Monday: geniet van de beste blauwe kazen om de dag op te vrolijken

Timme Helmes
8395x gelezen

Blue Monday, een dag dat kaas niet mag ontbreken! Na de feestdagen liggen sombere gevoelens op de loer. Sinds enkele jaren is een maandag in januari omgedoopt tot Blue Monday: het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Als kaasliefhebber zie ik dat toch anders. Sterker nog: ik zie Blue Monday als de perfecte gelegenheid om te genieten van een lekkere blauwe kaas. Het is een dag waar ik meer naar uit kijk dan tegenop zie.

Welke soorten blauwaderkaas zijn er?

Blauwe kazen, of meer correct ‘blauwaderkazen’ zijn er in vele soorten en maten. Niet iedereen kan ze waarderen, maar voor de echte liefhebbers is het een wereld van genoegen: van romig zachte koemelkse kazen als Gorgonzola dolce en Castello Blue tot meer robuuste soorten als Cabrales en Roquefort. En daar tussen zit ook nog van alles!

Wat is blauwe kaas en hoe wordt het gemaakt?

Maar wat is een blauwe kaas nu eigenlijk? Wat zijn die geheimzinnige blauwe plekken die in de kaas zitten en voor een pikant, ziltig karakter zorgen, en hoe komen die er in? De wat meer volkse benaming ‘schimmelkaas’ verklapt het eigenlijk al.

Blauwaderkazen worden meestal gemaakt door toevoeging van penseelschimmels (Penicillium). Hier zijn diverse ondersoorten van die bepalend zijn voor de smaak van het eindproduct. De meest pikante behoort tot de ondersoort Penicillium roqueforti. Drie keer raden in welke kaas die gebruikt wordt

Waar komen de schimmels in kaas vandaan?

Deze culturen (ze worden vaak in laboratoria gekweekt) worden in een vroeg stadium aan de kaasbereiding toegevoegd. Omdat ze zuurstof nodig hebben om te groeien worden de kazen doorgeprikt om luchtkanalen te maken. Vooral bij pikante Gorgonzola kun je mooi zien hoe de kaas doorprikt is omdat de schimmels vanaf die plekken vertakken. Maar genoeg gekletst: het is tijd om te preppen voor 20 januari!

Vind de kaas die bij je past

Geef de voorjaarsdip geen kans en haal iets blauws in huis. Een vakman kan hier natuurlijk altijd perfect bij helpen! Zelf heb ik nog niet kunnen kiezen. Misschien ga ik dit jaar een keer voor Stilton, of een speciaal geaffineerde kaas als Rosso Imperiale of Blu ’61. In de wereld van blauwe kazen is veel te ontdekken!

Bekijk ook deze kazen eens:

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel