Met name buitenlandse kaas heeft de reputatie erg vet te zijn. Percentages als 50, 60 en 70+ zijn eerder regel dan uitzondering als we denken aan bijvoorbeeld Franse kaas. De absolute vetgehaltes liggen echter veel lager. Een roombrie bijvoorbeeld van 60+ heeft een vochtgehalte van gemiddeld 50%. Het vetgehalte van zo’n kaas is dus 30%, vergelijkbaar met een jong belegen Goudse 48+. Door deze ingewikkelde aanduidingen komt het voor dat zelfs een 70+ kaasje als Boursin minder vet kan zijn dan een jonge Hollandse kaas.
Bij consumenten leeft vaak het idee dat zachte en jonge kazen vetter zijn dan gerijpte en stevigere soortgenoten. Feitelijk is het dus precies andersom. En omdat veel buitenlandse soorten zoals Parmesan en Tomme de Savoie door hun productiewijze minder vet zijn en er ook afgeroomde kazen op de markt komen (Père Joseph Light, Rustique Light) kunnen we gerust zeggen: buitenlandse kaas is absoluut niet vet.
Lees meer over deze kazen
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.