Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Welke wijn bij welke kaas

Wijn & kaas zijn een “match made in heaven”. Maar zowel kaas als wijn zijn er in vele smaken/variaties. Welke wijn gaat dan het best samen met welke kaas? Hieronder een overzicht van verschillende type wijnen. Bij elk type kunt u bijpassende kazen vinden.

Lichte en fruitige rode wijn

Over het algemeen komen lichte rode wijnen uit koelere klimaatzones. Druiven worden minder rijp waardoor er bij de pluk meer zuur en minder suiker aanwezig is. Dit komen de frisheid (denk aan een fris appeltje) en een laag alcoholpercentage ten goede.

Volle rode wijn

Volle rode wijn komt over het algemeen uit warmere klimaatzones. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper de druif. Dit betekent meer suiker en minder zuur, dus meer alcohol. Daarnaast is de opbrengst per hectare van belang. Hoe lager de opbrengst per hectare hoe geconcentreerder de wijn.

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn wordt vaak als dessertwijn gedronken. De meest bekende zijn Sauternes, Saint Croix du Mont en Montbazillac. Een bekende combinatie is blauwschimmelkaas met één van deze wijnen. Andere bekende zoete witte wijnen zijn Gewurztraminer, Eiswein, Beerenausleses en Trockenbeerenausleses uit Oostenrijk en Duitsland.

Droge witte wijn

Droge witte wijn wordt over de hele wereld gemaakt en is in mindere mate afhankelijk van het klimaat. Er is droge witte wijn in zeer veel variëteiten.

Rosé

Voor het maken van rosé zijn blauwe druiven nodig en vrijwel overal waar rode wijn wordt gemaakt wordt tevens rosé gemaakt. Ook rosé kent vele variëteiten: van knisperend droog uit de Provence tot vol en fruitig uit Chili.

Rode port

Port is een ideale combinatie met vele kaassoorten. Tijdens de gist wordt alcohol toegevoegd waardoor de gistcellen dood gaan en het proces stopt. Nog niet alle suikers zijn dan omgezet in alcohol en koolzuur waardoor de wijn zoet is.

Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel