Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Kaas op de grill

Kaas op de grill

Timme Helmes
62x gelezen

Bij mooi weer denkt meer dan 80% van de Nederlanders direct aan barbecueën. Bij barbecueën denkt 100% van de Nederlanders direct aan vlees. Maar de laatste jaren is er een ontwikkeling gaande waarbij de traditionele BBQ steeds meer een veelzijdige maaltijd aan het worden is. De hamburger mag blijven, maar kaas is een ideale toevoeging. Cyprioten weten dit al langer. Ze wonen op een eiland in de Middellandse zee, en maken daar al eeuwenlang een bijzondere kaas die zich bij uitstek leent om te grillen.

De trots van Cyprus is Halloumi: een niet gerijpte, gepekelde kaas verpakt met muntblad. De kaas is gemaakt met gemengde melk van geiten, schapen en koeien. Het meest opvallend aan deze specialiteit is dat de kaas in eerste instantie niet uitnodigt om te eten: de structuur is enigszins rubberachtig en eigenlijk ook helemaal niet lekker. Dat slaat echter volledig om als de Halloumi (bij voorkeur in plakjes) verwarmd wordt in een pan of op de grill!

Halloumi heeft een zeer hoog smeltpunt. Bij verwarming zal de binnenkant langzaam zacht worden terwijl er aan de buitenkant een krokant korstje ontstaat. Dan is de transformatie is compleet: opeens is het een verleidelijke vleesvervanger. Het soepele zuivel doet denken aan Mozzarella en de licht zilte, rijke smaak aan Feta. Halloumi brengt het beste van de Mediterrane streken samen!

Traditioneel wordt Halloumi gegeten in combinatie met watermeloen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Ook in combinatie met vlees en groentegerechten doet de kaas het goed. Halloumi past in een vegetarisch en algemeen bewuster eetpatroon maar is bovenal een kaas om intens van te genieten!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel