Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Zwitserse kazen, originele recepturen

Zwitserse kazen, originele recepturen

Timme Helmes
2985x gelezen

Zwitserland is in een hoop opzichten een uniek land. Ingesloten tussen vooral Duitsland, Frankrijk en Italië is de bevolking van oudsher altijd een bont gezelschap geweest. Zo zijn er maar liefst vier officiële talen en is de locale cuisine sterk beïnvloedt door de omliggende landen. Maar ook het voornamelijk bergachtige landschap maakt Zwitserland bijzonder. Zo heersen er diverse klimaten in de diverse kantons, die stuk voor stuk zorgen voor een unieke bodem en begroeiing. Niet verwonderlijk dus dat het de bakermat is van een breed scala aan vermaarde kazen!

De traditiegetrouwe Zwitserse kazen

Zo telt Zwitserland maar liefst dertien kazen die door de Europese Unie beschermd zijn met een AOP (Beschermde Oorsprongsbenaming). In bijna alle gevallen spreken we hier over grotere bergkazen: maar liefst 40% van alle Zwitserse melk word gebruikt voor het maken van kaas. Voortgekomen uit traditie: het maken van kaas, met name in bergachtige gebieden, is natuurlijk een uitstekende manier om melk te conserveren. Vooral in de ruigste kantons waren de kazen het grootst qua omvang. Zo kletterden ze niet van de kar bij transport naar de markten. Deze kazen waren eeuwen geleden al van grote importantie voor de lokale economie, en dat is vandaag de dag niet anders.

Zwitserse kazen en rauwe melk

Bijna alle Zwitserse kazen worden gemaakt uit rauwe melk. Vanwege de smaak, maar vooral om de originele recepturen in stand te houden. Het kaasmaken gaat nog veelal over van generatie tot generatie. De manier waarop deze kazen gemaakt moeten worden staat strikt omschreven. Evenals de omgang met de koeien die de melk produceren; hun graastijd, voedsel en hoeveel koeien men mag hebben. Bovendien houden de grazende koeien de alpenweiden in perfecte conditie. Duurzame, eerlijke productie gebaseerd op cultureel erfgoed staat bij de Zwitsers voorop.

Voor fondue en dessert

Met afstand de bekendste soorten zijn natuurlijk de Emmentaler en Gruyère: vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard. Het zijn (samen met Vacherin Fribourgeois) de meest gebruikte kazen in de klassieke fondue. Lees hier meer over de klassieke fondue recepten. Maar daar blijft het niet bij. Ondanks de geweldige smelteigenschappen lenen ze zich ook perfect als dessertkazen. De pure kwaliteit en intense smaken stellen nimmer teleur!

Ook de originele Raclette du Valais, of de met een geheim kruidenmengsel ingesmeerde Appenzeller, zijn kazen van een onmiskenbaar meesterschap. Om over de markante Tête de Moine AOP, die in krullen gegeten dient te worden, nog maar te zwijgen. De variëteit aan Zwitserse kazen is bijna oneindig. En voor een ‘neutraal’ land zijn ze verrassend smaakvol!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel