Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Zomertip: Kaas op de BBQ

Zomertip: Kaas op de BBQ

Timme Helmes
6232x gelezen

De zomer staat voor de deur. Sterker nog: hij is dit jaar bijzonder vroeg! Bij de eerste warme zon in april is het stof al van de barbecue geblazen, want wat is er nu leuker na de lange donkere dagen dan met vrienden en familie van de zomer en lekker eten te genieten? Toch is de barbecue tegenwoordig al veel meer dan een eindeloze parade van worsten, hamburgers en gemarineerd vlees (al dan niet aan stokjes geregen) eventueel met een stokbrood met kruidenboter dat tijdens het opwarmen van de kolen gegeten kan worden.

Meer bewuste eetgewoontes

Minder vlees
Steeds meer mensen zoeken meer variatie of kijken bewuster naar hun eetgewoontes. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in het minder eten van vlees. Maar ook los daarvan vaart elke barbecue wel bij een veelzijdig en breed aanbod. Verandering van spijs doet immers eten, en wie wil zijn gasten nu niet verrassen en verwennen? Laat kaas daar nu toevallig een grote rol in kunnen spelen!

Salades
In een frisse, zomerse salade zou bijvoorbeeld altijd plaats voor kaas moeten zijn. De Grieken hebben zelfs het gebruik van feta bij wet verplicht in de traditionele boerensalade Choriátiki. Maar er zijn natuurlijk meer opties. Of het nu om romige jonge Goudse gaat, verse geitenkaas of een robuuste blauwader zoals Roquefort: stuk voor stuk geven ze gegarandeerd meerwaarde.

Kaasplank
Ook zou bijvoorbeeld een kaasplank op tafel niet misstaan, al ben ik misschien een beetje bevooroordeeld in deze. Aangevuld met olijven en tapas waant u zich in Mediterrane sferen! Maar het mooiste moet nog komen: waarom geen kaas op het rooster van de barbecue? Het klinkt misschien als een beroerd idee, maar met de juiste soorten en aanpak kan het verrassend goed uitpakken.

Dit zijn de perfecte barbecue kazen
Halloumi
Natuurlijk is niet elke kaas zomaar op het rooster te gooien. Sterker nog, in de meeste gevallen smelt het er dwars doorheen. De Halloumi is een wonderlijke uitzondering. Dit  Cypriotische kaasje is zelfs zonder bereiding nauwelijks voor consumptie geschikt. De structuur is gummiachtig en de smaak vlak en zilt. Uniek is dat (door het hoge smeltpunt) bij verwarming de buitenkant stevig blijft terwijl de binnenkant langzaam smelt en een aangenaam rijk karakter ontwikkeld. Het is dé grillkaas bij uitstek! Bekijk hier ons barbecue recept met Halloumi en couscoussalade.

Camembert
Een Camembert kan in een handomdraai op de barbecue omgetoverd worden tot een mini-fondue. Gebruik hiervoor dan een Camembert in een houten doosje. Het is natuurlijk wel zaak dat de boel geen vlam vat dus wikkel het in aluminiumfolie, of verwijder de etiketten en drenk het doosje (zonder de kaas) in koud water alvorens het op het rooster te plaatsen. Zie hier hoe je Camembert op de barbecue bereidt.

Kazen met een stevige korst
Alle kazen met een stevige korst kunnen langzaam gesmolten worden op een cederhouten plank. Het mooie van een dergelijke plank is dat er echt rokerige en houtachtige naunces in de kaas (of het vlees) trekken. Daarnaast kunnen aluminiumfolie en bakpapier ook dienen als onderlegger voor verrukkelijke kaasbereidingen.

Kaas op vlees
Wat kaas op het vlees laten smelten is natuurlijk ook nooit een slecht idee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brie, Gorgonzola of een lekkere oude Hollandse kaas. De mogelijkheden om kaas deel uit te laten maken van onze nieuw te vormen barbecuetradities zijn eindeloos!

Nog een paar kleine BBQ aandachtspuntjes:

  • Houtskool is de beste warmtebron voor uw barbecue. Het brand langer en langer dan hout.
  • Geef de kolen de tijd om goed warm te worden. Dat kan ongeveer een half uur duren. Als de kolen voor 80% grijs zijn is de barbecue klaar voor gebruik
  • Gebruik geen brandbare vloeistoffen om de barbecue aan te maken
  • Zorg voor de veiligheid altijd dat u een emmer water of zand in de buurt heeft
  • Komt er teveel warmte van de barbecue? Zet een brander uit of schuif de kolen naar één kant.
  • Als je hand pijnloos vijf seconden boven het rooster gehouden kan worden is de barbecue niet warm genoeg
  • Is de barbecue onvoldoende warm? Schuif dan de kolen dichter bij elkaar.
  • Vlieg je in brand? Stop, drop and roll

Maak het rooster regelmatig schoon, en zeker na gebruik. Dit gaat het makkelijkst als het warm is. Hier zijn speciale borstels voor, maar het gaat ook prima met een prop aluminiumfolie tussen een barbequetang.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel