Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Wat is Boerenkaas?

Wat is Boerenkaas?

Henri de Jong
7060x gelezen

Het Hollandse spreekwoord luidt: Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Dat vinden we zonde, want er is nog zoveel lekkers te verkennen. Zeker op het gebied van kaas: neem nou de boerenkaas. Een meerderheid van de kaasliefhebbers zal bijvoorbeeld niet kunnen opsommen wat een kaas een Boerenkaas maakt en waarom het zo’n bijzonder product is. Henri de Jong, Boerenkaas specialist in hart en nieren, legt daarom in 6 punten uit wat Boerenkaas is.

1. Boerenkaas wordt bereid met de hand

Boerenkaas wordt ten eerste met de hand bereid en gemaakt van volle, niet afgeroomde melk. Hierdoor krijgt de zuivel die mooie structuur waar boerenkaas voor staat.

2. Boerenkaas is pure ambacht

Het rijpen van Boerenkaas is een ambacht, dat je alleen in de praktijk kunt leren. Boerenkaas is een natuurproduct. Weersomstandigheden en veranderende seizoenen zorgen ervoor dat de kaas steeds een beetje anders smaakt. Ik heb bijvoorbeeld wekelijks contact met de boeren om een goed gevoel te houden bij de kaas die ze leveren. Op deze manier houden ze samen de kwaliteit van Boerenkaas hoog.

3. Boerenkaas rijpt in het Boerenkaas Pakhuis

Alle Boerenkaas rijpt in het Boerenkaas Pakhuis. Het Pakhuis dateert al uit 1890 en voldoet aan alle eisen van deze tijd. In dit pakhuis rijpen de kazen op houten planken. De luikjes staan ‘s nachts open voor het beste rijpklimaat en de kazen worden nog echt met de hand gekeerd.

4. Boerenkaas is authentiek

Elke boerenkaas heeft haar eigen à point: de leeftijd waarop de kaas het lekkerst is. Zo bent u altijd verzekerd van de lekkerste ambachtelijke boerenkaas.

5. Boerenkaas heeft strenge kwaliteitseisen en kwaliteitszorg

Boerenkaas, die voldoet aan de eisen van de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (KB), wordt gemaakt op speciaal geselecteerde boerderijen en wordt natuurgerijpt in traditionele kaaspakhuizen. Juist dát maakt – samen met de ambachtelijke bereiding – de smaak van boerenkaas zo rijk, krachtig en uniek.

6. Boerenkaas met het KB Keurmerk

Boerenkaas met het KB Keurmerk staat voor een echt Nederlands product. Het zegel garandeert dat de kaas aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet, doordat zowel de boerenkaasmaker als het pakhuis onder controle staan van de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (stichting KB). Deze stichting ziet er ook op toe dat de melk uitsluitend afkomstig is van melkvee dat zich op Nederlands grondgebied bevindt en dat de bereiding, rijping en opslag plaatsvindt op in Nederland gevestigde locaties. Iets wat helaas niet meer als standaard eis geldt voor andere producten die het predicaat Boerenkaas dragen.

Dus kort samengevat is boerenkaas met een KB keurmerk:

  • Ambachtelijk, handgemaakt op de boerderij
  • KB Boerenkaas is gemaakt van Nederlandse verse, niet gepasteuriseerde melk.
  • De kaas rijpt op een natuurlijke manier
  • De bereiding en rijping worden regelmatig gecontroleerd
Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel