Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Waarom bier goed bij kaas past en hoe je het combineert!

Waarom bier goed bij kaas past en hoe je het combineert!

Arvid Bergström
2560x gelezen

Een smeuïg avondje kaasfondue

Denk je bij Kerstmis ook meteen aan kaasfondue? Het is hét gerecht dat gezelligheid oproept. Met zijn allen aan tafel rondom een pan gesmolten kaas. Dit is helemaal niet ingewikkeld en ziet er fantastisch uit. Maar hoe maak je kaasfondue extra ‘kerstig’? Wij hebben vijf fantastische kaasfondue recepten voor je op een rijtje gezet. Van de klassieke Zwitserse kaasfondue tot boerenkaasfondue. Ook lekker en feestelijk met stukjes vijgen of dadels!

Gourmetten wordt racletten

Met kerst wordt er gegourmet! Het is dé kersttraditie van Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat je een keer iets anders op de plaat legt dan alleen vlees? Ga racletten. Haal het gourmetstel maar uit de kast en gebruik de pannetjes om kaas te smelten. Dit zijn de meest feestige tips om het traditionele gourmetten weer hip te maken!

Voorgerechten:

Begin je kerstdiner in stijl met een feestelijk voorgerecht. Serveer je het liefst iets makkelijks? Een pasteitje valt altijd goed in de smaak. Kies bijvoorbeeld voor een verrassende variant als een kabeljauwpasteitje met walnoten en Port Salut. Laat je liever geen kans onbenut om wat te bakken? Je kerstdiner kan niet beter van start gaan met deze hartige aardappel- en champignontaartjes, gevuld met smeuïge mozzarella.

Tussengerechten:

Een klein tussengerecht is bedoeld om de smaakpapillen van je gasten verder op gang te brengen. Inspiratie nodig? Een mascarponemousse en Tête de Moine op bladsla is eenvoudig te maken en staat feestelijk op ieder bord. Keukenhelden die liever knutselen, kunnen aan de slag met heerlijke coquilles, ook wel Sint Jakobsnoten genoemd. Geserveerd met een crumble van Gruyère.

Hoofdgerechten:

Tijd om alles uit de kast te halen voor het hoofdgerecht! Een traditioneel haasje is vaak onmisbaar in een kerstdiner. Serveer daarbij een verrassende venkelpuree bestrooid met Hollandse Emmentaler et voilà, je hoofdgerecht is kazig en compleet. Heb je vegetarische gasten, dan is een heerlijke geitenkaasstrudel met courgette een geschikte optie. Liever echt de handen uit de mouwen steken? Een stijlvolle kalfsvleesrol met champignons, cheddar en salie is super culinair en staat fantastisch op tafel.

Desserts:

Het nagerecht is natuurlijk de kroon op de avond. Wil je een toetje met mascarpone maken? Een feestelijke meringuetaart van mascarpone en aardbeien is lekker luchtig en heeft een krokant laagje van hazelnoten. Een ander klassiek dessert met mascarpone is deze hartvormige tiramisu. Speciaal om de avond af te sluiten met geliefden! Natuurlijk kan je ook een feestelijk kaasplankje serveren. In deze blog vertellen we welke kaasplank geschikt is voor je dessert.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel