Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Verheug je op het graskaas seizoen!

Verheug je op het graskaas seizoen!

Timme Helmes
609x gelezen

Start van het graskaas seizoen: echte Hollandse graskaas, de Hollandse nieuwe onder de kazen, vanaf 1 juni verkrijgbaar bij de kaasspeciaalzaak, op de markt en bij kaasventers.

De verkoop van echte Hollandse graskaas gaat plaatsvinden vanaf zaterdag 1 juni. Als seizoensproduct is graskaas maar een beperkte periode te verkrijgen. Om dat bijzondere karakter van Graskaas te benadrukken hebben boeren, kaasmakers en kaashandelaren afgesproken om van de start van het graskaasseizoen een feestelijk moment te maken. Daarmee wordt een oude traditie weer in ere hersteld.

Met vereende krachten

In het verleden werd het primeur-moment van Graskaas bij verordening bepaald door het productschap zuivel. Met het wegvallen van het productschap verdween ook het gezamenlijke startmoment van het Graskaasseizoen, maar dat is sinds vorig jaar door een vrijwillige samenwerking van boeren, kaasmakers en kaashandelaren weer terug, na initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten.

Graskaas om het voorjaar te vieren

Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk die koeien geven als zij in het voorjaar weer de wei in gaan. Doordat ze dan vers voorjaarsgras eten heeft de melk, en daarmee de kaas, een andere samenstelling en daardoor ook een romige smaak. “Samenwerkende boeren, kaasmakers en kaashandelaren houden de weerkaarten scherp in de gaten om te bepalen wanneer de koeien weer de weide in mogen om van het eerste verse gras van het voorjaar te genieten en dat kan dit jaar dus op tijd” aldus Rick Brantenaar die als directeur Stichting Foodspecialiteiten Nederland de seizoenstart coördineert.

Zachter en gezonder

Graskaas bevat dus geen gras. Doordat het eerste gras van het voorjaar meer voedingstoffen en vitaminen bevat dan het wintervoer is de kaas smeuïger en zachter dan ‘normale’ jonge kaas. Graskaas is niet vetter dan ‘normale’ jonge kaas, sterker nog, Graskaas bevat bestanddelen zoals meer onverzadigde vetten en bevat meer CLA. CLA, ook wel linolzuur genoemd, werkt cholesterol verlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen. Tevens bevat Graskaas een stofje dat het lichaam omzet in vitamine A en is het melkvet extra zacht van structuur.

Nationale Graskaasdag

De aftrap van het (korte) seizoen zal zijn op de Nationale Graskaasdag wanneer de historische binnenstad van Woerden volstroomt met kenners en liefhebbers van kaas. Een stoet van klassieke kaasbrikken en tractoren op weg naar de markt trekt veel bekijks en een reuzengraskaas van maar liefst 125 kilo wordt met vereende krachten op het podium getild en voor het goede doel geveild. Door het hele Stadshartcentrum is er een kramenmarkt, vinden er optredens plaats en laten de kaasmeisjes de lekkerste kaas proeven.  Het wordt een feestelijke dag voor zowel pers, kaasprofessionals als kaasliefhebbers!

Meer informatie op www.echtegraskaas.nl

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel