Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Valentijnsdag: Zeg het met kaas!

Valentijnsdag: Zeg het met kaas!

Timme Helmes
2934x gelezen

De Franse streek Normandië is de bakermat van veel kaasspecialiteiten. Zonder de Normandiërs zouden we verstoken zijn van klassieke soorten zoals Camembert, Pont l’Évêque en Livarot. Een iets minder bekende kaas, maar tegelijk wel één van de oudst bekende soorten, is de Neufchâtel. Deze witte korstkaas, vernoemd naar het dorp Neufchâtel-en-Bray, heeft een historie van een slordige duizend jaar. Ooit ontstaan als een rechthoekig kaasje (brique) maar het best bekend is de kenmerkende hartvorm. De Coeur Neufchâtel (of Coeur de Bray) is niet alleen een smaakvol meesterwerkje maar ook een hommage aan de liefde die tot de verbeelding spreekt.

De historie van Coeur Neufchâtel

Het verhaal reikt ver terug naar donkere tijden. Gedurende de 100-jarige Oorlog was dit Franse gebied vooral onder de controle van Engelse strijdkrachten. Het verhaal gaat dat de plattelandsmeisjes de Engelsen uit het harnas probeerden te krijgen door hun liefde te laten blijken door het schenken van een hartvormige Neufchâtel. Wie zou er niet vallen voor zo’n nijvere dame? Hoewel het niet bekend is of de kaas ontstond uit angst voor de (vaak plunderende) overheerser of uit het verlangen naar een stabiele en duurzame relatie staat deze Coeur tot op de dag van vandaag symbool voor een hartstochtelijke uiting van genegenheid.

Liefdevolle smaakbeleving

Dit mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, want het hart geeft niet alleen een boodschap maar is toch vooral een traditionele kaas voor echte fijnproevers. Neufchâtel heeft een zachte, eetbare witte korst met een licht zilte smaak die neigt naar paddenstoelen. Het zuivel is maar zelden geheel zacht maar intens romig in de mond met tegelijk een pittig karakter. Indien u een Coeur van uw geliefde ontvangt zou ik u met klem willen adviseren om alvast een trouwdatum te prikken.

Andere kaastips voor Valentijnsdag

In navolging op deze vermaarde kaas zijn er inmiddels diverse afgeleiden te krijgen, zoals de Coeur d’Alvignac uit pure geitenmelk en de Waalse Coeur de Bellevaux, welke ingewreven is met lokaal bier. Ook de Coeur l’Avesnois is een sterke Franse gewassen korstkaas in een hartvorm. Zo’n kaasje blijft waarschijnlijk minder lang staan dan een bos bloemen maar maakt waarschijnlijk een stuk meer indruk. Naar alle waarschijnlijkheid heeft uw lokale kaasspecialist wel een kaasje waarmee u uw kansen in de liefde kunt verhogen. Laat het dus niet van toeval afhangen en zeg het met kaas!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel