Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Thee en kaas: de juiste partners

Thee en kaas: de juiste partners

Timme Helmes
1933x gelezen

Bij een goed stuk kaas als dessert of een kaasplank hoort natuurlijk iets te drinken. Van oudsher is wijn al sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van kaas, en ook bier neemt (weer) in populariteit toe. Het zijn de meest voor de hand liggende dranken, maar zijn het ook de beste keuzes? Wijn en bier combineren met kaas kan verraderlijk lastig zijn. De kleinste smaaknuances kunnen conflicteren en er toe leiden dat niet de volledige smaakpotentiëlen worden benut.

Bovendien is het zo dat de koolhydraten in wijn en bier de afbraak van vetten uit de kaas belemmeren. Het is dus zo gek nog niet om op zoek te gaan naar alternatieven: een personal coach zou dit toejuichen! Vruchtensappen en frisdranken vallen in deze zoektocht al snel af. De zuren en suikers (helaas ook koolhydraten) in deze dranken reageren doorgaans niet al te best met kaas.

Waarom thee de juiste partner is voor kaas

Toch is er een fijn drankje dat de competitie aan kan met rode wijn. De smaakeigenschappen van wijn en thee liggen eigenlijk verrassend dicht bij elkaar. Thee is echter in het algemeen een stuk verfijnder en zal een kaas niet snel overvleugelen. Zo kan het zijn dat een kop thee het beste uit een kaas naar boven brengt en zelfs versterkt. En dat is precies waar foodpairing over gaat!

Bij een goede combinatie ontstaat een haast magisch effect: de romigheid van de kaas heeft een gunstig effect op bittere nuances van de thee waardoor de meer gunstige smaakeigenschappen van naar boven komen. Afhankelijk van de soort kan dat bijvoorbeeld een fruitige of kruidige sensatie geven. Een essentieel verschil met wijn of bier is de warmte van de thee die in combinatie met het smaakpalet bijzondere aspecten van de kaas ontleden. Zo kan het zijn dat er zomaar nuances van gras, hooi en andere begroeiing vrijkomen die u nog nooit had ervaren.

Mijn thee en kaascombinatie tip

De mogelijkheden in combineren zijn eindeloos en moet u eigenlijk zelf beleven. Probeer bijvoorbeeld eens een rokerige Lapsang Souchong in combinatie met een blauwaderkaas; groene jasmijnthee met een pittige Cheddar of een Darjeeling met Brie of Camembert. Maar probeer vooral ook zelf dingen uit. U zult zien dat thee een verrassend goede partner voor kaas is! Een mooie bijkomstigheid is dat thee een gunstige uitwerking heeft op de spijsvertering. Dat kan natuurlijk geen kwaad tijdens of na het genieten van een kaasplateau!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel