Bier en kaas passen ontzettend goed bij elkaar. Waarom is heel simpel: Kaas is lekker, en bier is lekker. Beide worden gemaakt door mensen met behulp van de natuur, of is het andersom? De eigenschappen van bier en kaas helpen elkaar ook: De koolzuur en alcohol passen goed bij het vettig en zoutige van kaas. Dit versterkt vervolgens de aroma’s in het bier en temperen het bittere van de hop en mout.

 

Ik vertel je wat meer over hoe het productieproces van beide producten, en hoe de ingrediënten bijdragen aan de smaaksensatie van een bier en kaas combinatie. Als je dit leest, kun je zelf aan de slag met de lekkerste bieren en kazen!

Natuurproducten

Kaas en bier wordt gemaakt door mensen en wordt geholpen door de natuur. Of is dit andersom? Vroeger werden beide op boerderijen gemaakt, en maakte het cirkeltje rond: Kaas wordt gemaakt van melk. De koeien, schapen en geiten waarvan de melk komt eten verschillende grassoorten. Mout wat wordt gebruikt voor het brouwen van bier komt weer van de granen, wat de zaden zijn van grassoorten.

Hoe is bier gemaakt?

Bier wordt gemaakt van mout. Mout kan gemaakt worden van gerst, tarwe, haver, rogge en spelt, maar de brouwer kan ook kiezen voor bijvoorbeeld mais of rijst. Het gemoute graan wordt in water verwarmd, waardoor de suikers uit de mout in het water komen. Dit water wordt wort genoemd. Het wort wordt vervolgens gekookt met hop. Na het koelen wordt gist toegevoegd, wat de suiker verbruikt en er alcohol van maakt. Ook zorgt het gist voor de koolzuur en nog een aantal andere aroma’s die je terugvindt in je bier. Zo heb je bier.

Wat de smaak van kaas betekent voor een combinatie met bier

De smaak van kaas verandert een beetje naarmate een kaas ouder wordt. De kaas is dan meer gerijpt. De smaak van kaas is ook anders wanneer deze van winter of zomermelk is gemaakt. Koeien eten in de zomer vers gras en in de winter gedroogd gras, hooi. Maar kaas is in principe ‘smaakvast’. Een camembert smaakt bijvoorbeeld altijd naar camembert. Als je dus een combinatie hebt gevonden tussen een bier en een camembert, dan is die combinatie een half jaar later ook nog goed of lekker. Uiteraard wel met een versere camembert!

Mijn bier en kaas tips

Op een aantal factoren kun je letten om de beste combinatie zelf te maken. Lees ze hier:

1.      Kies sterkte bij sterkte

Het spreekt bijna voor zich dat delicate kazen het beste passen bij zachte bieren. Daarentegen vraagt een kaas met een intense en sterke smaak om een krachtig bier. 

De intensiteit van de biersmaak heeft verschillende aspecten: de sterkte of de hoeveelheid van de smaak en het aroma, het alcoholgehalte, moutkarakter, hopbitterheid, zoetheid, body en de hoeveelheid geroosterde smaken. Bij kaas spelen de alcohol, het moutkarakter en de hopbitterheid geen rol, maar wel het vetgehalte, de gebruikte melk en de manier van fermenteren en rijpen.

2.      Let op de temperatuur

Bedenk ook dat de temperaturen van het bier en van de kaas van invloed zijn op de smaak. Serveer beide niet te koud. De smaak van bier proef je beter wanneer het bier tussen 12 tot 15 graden Celsius is, uitzonderingen als Pilsner of Oude Geuze daargelaten. En dat geldt ook voor de kazen. Haal de kazen daarom op tijd uit de koeling. Kaas kun je het beste gekoeld bewaren, elk uur buiten de koelkast betekent dat de kaas een dag minder lang houdbaar is.

3.      Pak een smaakdeler

Combinaties tussen kaas en bier werken vaak het beste als ze een smaak delen. Zoet, zout, bitter of zuur, als je een overeenkomst vindt tussen de bier en de kaas zit je vast goed. Hier een aantal voorbeelden van deze smaakdelers:  

 • De karameltonen van een herfstbok en een schapenkaas of de diep geroosterde smaak van een Russian imperial stout en zoete en zoute tonen van een blauwe kaas, of de fruitige karamelsmaak van een amber, of een IPA met karamelmout, en zoete en zoute smaken van een rode korstkaas zijn daar voorbeelden van.
 • Het koolzuur en de hopbitterheid van bier gaan goed samen met de volmondigheid en het vettige van kaas. Bieren van gemiddelde intensiteit passen bij veel kazen, maar een intense kaas zoals die van de Stilton vereist een krachtig bier zoals een gerstewijn, barley wine of een imperial stout.
 • De kruidige en bloemige hopgeur van een dubbel IPA vermengt mooi met het complexe aroma van blauwe kaas, terwijl de bitterheid je smaakpalet opschoont. Het zoutige van de kaas tempert de bittere tonen van het bier en haalt alle andere smaken omhoog.
 • Een geurige Hefeweizen of een kruidige tripel is een mooie combinatie met een kruidnagel- of fenegriekkaas. Fruitbieren zijn geweldig met zachtgerijpte kaas zoals een brie. Fruit, en dan met name roodfruit, past goed bij de briesoorten.
 • De boerenbrie is bijvoorbeeld een geweldige combinatie, zeker voor de avonturiers, met de funky smaak en het droge van een Brettanomyces bier.

 

Samengevat.

Bij bier let je dus op:

 • Alcohol
 • Koolzuur
 • Bierstijl
 • Basissmaak (Bitter, zuur, zoet, zout en umami)

Bij kaas let je op:

 • Vettigheid
 • Structuur
 • Soort en type kaas
 • Basissmaak (Zout, zoet, zuur, bitter en umami)
Arvid Bergström
2 geschreven blogs