Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Le Moelleux du Révard: een authentieke tegenhanger van de Mont d’Or?

Le Moelleux du Révard: een authentieke tegenhanger van de Mont d’Or?

Timme Helmes
102x gelezen

De familie Schmidhauser, van Zwitserse origine, staat bekend als vooraanstaande affineurs van lokale kazen uit de Franse Alpen. In Nederland zijn zij vooral bekend door de ontwikkeling van Le Chartreux: een milde variant op de meestal pittigere Franse raclette-kaas. Een goede samenwerking met de kaasmakers en het respecteren van tradities en de natuur staan bij Schmidhauser hoog in het vaandel. Hun motto is veelzeggend: authentieke smaken behoren niet tot het verleden. Sterker nog: ze zijn onze toekomst.

Het bewaken van lokale erfenissen is belangrijk voor deze ‘fromager’. Om dit te waarborgen stellen zij strenge eisen aan hun leveranciers van grondstoffen. Zo wordt er alleen melk gebruikt afkomstig van zuivere rassen. De melk van verschillende rassen wordt niet gemengd. Daarnaast krijgen de dieren enkel natuurlijke voeding en moeten ze regelmatig in de weides grazen om de frisse alpenlucht op te snuiven. Zo garandeert Schmidhauser een smaakvol, eerlijk en vers product van de beste kwaliteit, zoals de kazen al eeuwenlang gemaakt worden in de Savoie.

In 2008 lanceerde Schmidhauser een opvallende nieuwe kaas. Op een kleine kaasmakerij aan de voet van de Mont Révard, ten oosten van Aix-les-Bains, werd Le Moelleux du Révard geboren. Een nieuwe kaas dus, maar met alle kenmerken en karaktereigenschappen van een kaas met een lange traditie. In korte tijd werd de kaas erg populair in Frankrijk door haar zachte structuur en rijke, intense, licht pikante smaak. In 2010 introduceerde Velder de kaas op de Nederlandse markt. En dat niet zonder succes. De ‘zachte’ van Révard is een vaste waarde geworden in ons assortiment en een welkome verrijking gebleken voor elke liefhebber van buitenlandse kazen.

Kenmerkend voor deze kaas is de sparrenhouten ring, een veelgebruikte methode in het Alpengebied om te voorkomen dat zachte kazen inzakken. Daarnaast heeft het sparrenhout een subtiele invloed op de uiteindelijke smaak van het zuivel. Andere belangrijke factoren zijn het gebruik van rauwe melk en het regelmatig borstelen van de korst met een pekeloplossing. Essentieel is ook de rijping. Le Moelleux du Révard rijpt precies vijf weken in de kelders van Schmidhauser, gelegen in het iets noordelijker gelegen Alex.

Het eindresultaat is verbluffend: een zachte boerenkaas van uitzonderlijke kwaliteit en vol karakter. Want authentieke smaken behoren niet tot het verleden. Ze zijn onze toekomst.

Tip:
Ben je dol op de heerlijke seizoenskaas Mont d’Or, maar vind je het jammer dat deze alleen beschikbaar is van augustus tot maart? Probeer de Moelleux du Révard. Net als de Mont d’Or biedt deze zachte kaas een romige textuur en heeft het een rijke smaak. Het beste van alles? De Moelleux du Révard is het hele jaar door verkrijgbaar.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel