Kaasfondue

Kaasfondue: oneindig variëren!

Voor een heerlijke kaasfondue kun je verschillende soorten kaas gebruiken. Alle soorten zijn geschikt, als ze maar geraspt of in hele kleine stukjes aan de kaasfondue worden toegevoegd. Iedere kaas kent zijn eigen smeltgedrag en zijn eigen unieke smaak. Zo zorgt Emmentaler voor de bekende draden die je uit een kaasfondue kan trekken, een blauwe kaas zoals gorgonzola kan juist een lekker pittige bite geven. Naast kaas kun je vaak ook met mosterd en drank, zoals witte wijn, jenever of port een lekker smaaktwist aan het geheel geven. Onze belangrijkste tip: Ga op zoek naar jouw eigen favoriete smaakcombinatie!  Op deze pagina geven we je het basisrecept mee, en kun je daarnaast aan de slag met allerlei variaties. 

Kaasfondue bereiden (Basisrecept)

Dit is het basis recept voor een simpele kaasfondue, maar ook prima als basis voor variatie: door het toevoegen van een andere kaas, kruiden of drank kun je al snel iets bijzonders creëren. 

  1. Rasp de kaas en zorg dat hij op kamertemperatuur is.
  2. Wrijf de pan in met een geplet half teentje knoflook. Voor een sterkere knoflooksmaak: pers een teentje uit en kook het in de wijn mee.
  3. Gebruik droge witte wijn. Wijn met een uitgesproken smaak proef je meer terug in de fondue.
  4. Giet de wijn in de pan en breng het aan de kook tot het bruist.
  5. Voeg een scheutje citroensap toe. Hierdoor smelt de kaas beter en wordt het mengsel een beter geheel.
  6. Voeg de geraspte kaas beetje bij beetje toe en smelt het al roerend.
  7. Verhit het kaasmengsel niet en kook het niet te lang. Op die manier voorkom je dat het rubberachtig wordt.
  8. Voeg naar wens kirsch en kruiden zoals peper, zout en nootmuskaat toe.
  9. Bind de kaasfondue eventueel met bloem of maïzena totdat een geheel ontstaat.

Tip: Kaasfonduedippers

  • Brood
  • Knoflookbrood
  • Italiaanse bol
  • Paprika
  • Broccoli
  • Champignons (gesauteerd in een beetje roomboter) 
  • Wortel
  • Komkommer 
  • Courgette 

Deel deze Special!

Ontdek

Heerlijk kaasfonduen met Emmi!

Bekijk het digitale Emmi Magazine voor tips en recepten.