Nederland en kaas zijn onlosmakelijk (en smakelijk) met elkaar verbonden. Wie aan Hollandse kaas denkt zal waarschijnlijk als eerste aan Goudse denken. Logisch, want ons land is een walhalla voor koeien. De uitgestrekte weides en het vlakke land maken het aangenaam toeven voor ze. Geiten werden wel gehouden als huis- of boerderijdieren maar nauwelijks als melkvee. De laatste jaren is er echter een omslag zichtbaar.
De opkomst van Hollandse geitenkaas
Het maken en consumeren van geitenkaas is niet door onze cultuur meegegeven. Waar de Zuid-Europeanen kunnen bogen op eeuwenlange kennis en ervaring is de productie in Nederland pas langzaam op gang gekomen in de jaren ’80 van de vorige eeuw. De introductie van geitenkaas heeft wat voeten in de aarde gehad in Nederland. Lange tijd waren consumenten enigszins huiverig en argwanend, mede door de wisselende kwaliteit in de vroege jaren. Door professionalisering van veehouders, betere voeding en geavanceerdere productiemethoden is de kwaliteit snel verbeterd. Vandaag de dag is Hollandse geitenkaas eigenlijk niet meer weg te denken binnen het Nederlands kaasaanbod.
Hollandse geitenkaas bekroond met een Beschermde Geografische Aanduiding
De snel toenemende populariteit heeft een positief effect op het aanbod: waar tot een paar jaar geleden bijna alleen maar jong of jong belegen geitenkaas te krijgen was bestaat het aanbod inmiddels uit alle mogelijke leeftijden en kazen met bijzondere toevoegingen. In 2015 heeft de Europese Unie besloten om Hollandse geitenkaas te beschermen tegen namaak middels een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Een bijzondere waardering die de uniciteit en kwaliteit van deze kazen bevestigt.
Amaltura: Een Hollandse topper
Eén van de pareltjes die deze geitenrevolutie heeft voortgebracht is de Amaltura: een perfect gerijpte kaas van de Brabantse coöperatie Amalthea. De smaak is intens zuiver en tegelijk robuust, met een fluweelzachte ondertoon. Amaltura is heerlijk op brood maar ook bij uitstek geschikt bij een goed glas rode wijn. Bovendien kan de kaas uitstekend gebruikt worden als raspkaas over pasta’s of om te smelten in ovengerechten en gratins. Een sterk staaltje modern vakmanschap met eindeloos veel toepassingsmogelijkheden.
Superior Taste Award
Het unieke karakter van Amaltura geitenkaas werd in 2016 beloond met een prestigieuze Superior Taste Award. Deze Awards zijn de hoogste onderscheiding binnen de voedings- en drankenindustrie. Topkoks en sommeliers hebben de kaas als superieur beoordeeld. Genoeg redenen om deze voortreffelijke Hollandse kaas een keer te proberen dus. Geitenkaas is niet langer uitheems!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.