Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Halloumi, de trots van Cyprus

Halloumi, de trots van Cyprus

Timme Helmes
3262x gelezen

Cyprus is in vele opzichten een verdeeld eiland. Het hoort een beetje bij Azië, maar eigenlijk toch ook bij Europa; in het Noorden wonen de Turkse Cyprioten en in het Zuiden de Griekse; ze spreken vier erkende talen met maar iets meer dan een miljoen inwoners. Eigenlijk is er maar één ding waar ze het allemaal over eens zijn: de unieke kaas Halloumi is dé trots van Cyprus.

Wat is Halloumi?

Halloumi is een niet gerijpte, gepekelde kaas. Van oorsprong werd de kaas gemaakt uit gemengde schapen- en geitenmelk, maar sinds de Britten er wat koeien achterlieten wordt ook deze melk gebruikt. Het meest opvallend aan deze specialiteit is dat de kaas in eerste instantie niet uitnodigt om te eten: de structuur is enigszins rubberachtig en smaak nagenoeg afwezig. Dat slaat echter volledig om als de Halloumi (bij voorkeur in plakjes) verwarmd wordt in een pan of op de grill!

Doordat tijdens de bereiding de wrongel langdurig verwarmd is heeft de Halloumi een zeer hoog smeltpunt. Bij verwarming zal de binnenkant langzaam zacht worden terwijl er aan de buitenkant een krokant korstje ontstaat. Dan is de transformatie compleet: opeens is het een verleidelijke vleesvervanger. Het soepele zuivel doet denken aan Mozzarella en de licht zilte, rijke smaak aan Feta. Halloumi brengt het beste van de Mediterrane streken samen!

Smaakvol combineren

Traditioneel wordt Halloumi gegeten in combinatie met watermeloen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Ook in combinatie met vlees en groentegerechten doet de kaas het goed. Halloumi past in een vegetarisch en algemeen bewuster eetpatroon maar is bovenal een kaas om intens van te genieten! Kijk hier voor een heerlijk Halloumi gerecht voor op de BBQ.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel