Bier en geitenkaas is een briljant lekkere combinatie. Geitenkaas is namelijk een ‘funky’ kaas. Internationaal biersommelier Arvid Bergström legt uit wat de geitenkaas zo funky maakt en hoe je deze het best combineert met de lekkerste bieren.
De funky smaak van geitenkaas met bier
Bij geitenkaas proef je gras, hooi, iets nootachtigs, stal en soms wat smaken van hout van diezelfde stal of schuur. Deze funky, licht zoete smaak past erg goed bij de zoete en geroosterde smaak van bier. Bier wordt gemaakt volgens een recept, en heeft naast zoet en zuur, ook bittere en geroosterde smaken. Het alcoholpercentage en de koolzuur spoelt prettig het vettige van de kaas uit de mond. En zo maakt het bier de mond gereed voor de volgende traktatie. Het ziltige van de geitenkaas versterkt de smaken van het bier, behalve de bitters! Hoe mooi is dat!
Mijn bier en geitenkaas tips
Elke geitenkaas heeft een andere smaak en een andere structuur. Welke geitenkaas kies je bij welk bier, en andersom? Ik heb een aantal combinaties geprobeerd voor Kaas.nl die ik erg kan aanraden:
- Bij zachte geitenkazen, zoals de Chèvre Buche, kies ik voor het funky en peperige van een saison, zoals Datisanderekoekoek van Brouwerij Bird of Mannenliefde van Brouwerij Oedipus. Het romige van de kaas past bij het peperige aroma van de saison. De citroengras uit de Mannenliefde geeft een extra swing aan de smaakexplosie die ontstaat tussen deze geitenkaas en de saison.
- Kies je de Caprimera Liguria, een bijzonder lekkere geitenkaas met kruidige Italiaanse eetbare korst, dan kun je er een zacht, en bijna zwart bier bij drinken. Een stout van 5% to 6%, zoals Stout van Fortbrouwerij Duits en Lauret, of de Extra Stout van de Jopen brouwerij. Een stout is zacht in haar body; de geroosterde en zoete smaak past goed bij de smaak van tomaat, basilicum en oregano.
- De harde geitenkazen, bijvoorbeeld de belegen geitenkaas van Arina of de Amaltura gaan heel goed bij een Tripel. La Trappe Tripel is verkozen tot het beste bier van Nederland op de Dutch Beer Challenge. En je kunt er dan bijvoorbeeld ook Grutte Pier Tripel van de Grutte Pier brouwerij of Gajes Tripel van brouwerij Bruut. Het honing-mout zoetige van het bier versterkt de smaken van de kaas. Het alcoholpercentage is hoog genoeg om door het vettig te snijden. Als je dit eenmaal geproefd hebt, dan wil je vaker een Tripel naast je belegen geitenkaas proeven!
Tips voor een bier en kaas proeverij
Je eigen bier en kaasproeverij houden is een leuke en trending activiteit met vrienden en familie. Een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje:
- Ga voor meerdere combinaties. Bij een proeverij is het erg leuk om de verschillen op te merken. Kies daarom een aantal bieren en kazen uit die je kunt combineren. Als je twee bieren en drie kazen hebt, dan zijn er al zes combinaties. Meer biercombinaties vind je hier.
- Let op het proces van het proeven: Begin bij de proeverij met een slok bier. Slik deze door, zodat je de eventuele bitters uit het bier achterin je keel waarneemt. Neem dan een hapje van de geitenkaas. Bij een harde of half-harde geitenkaas kun je na drie keer kauwen nog een slok nemen. Bij de zachte geitenkazen kun je het best de kaas eerst met je tong tegen je gehemelte drukken, voordat je nog een slok pakt. Zo verspreidt de geitenkaas zich mooi in je mond, zodat er allemaal smaakhaken ontstaan. Smaakexplosies gegarandeerd!
Meer lezen over geitenkaas en bier? Kijk dan ook naar de volgende blogs
- Waarom bier goed bij kaas past en hoe je het combineert!
- Hollandse geitenkaas: modern vakmanschap
- Welk bier met welke kaas?