Op zoek naar jouw ultieme smaak?

De tradities van de Kaasmarkt in Alkmaar

De tradities van de Kaasmarkt in Alkmaar

Kaas.nl
6084x gelezen

29 maart 2019 is de eerste kaasmarkt van het jaar weer van start gegaan in het Noord-Hollandse Alkmaar, en daarmee is het toeristische, maar vooral het traditiegetrouwe kaasseizoen weer geopend. Kaas.nl neemt je mee in de bijzondere tradities van de Kaasmarkt.

De kaasmarkt opent met het luiden van de bel

De Kaasmarkt wordt altijd geopend door het luiden van de bel. De bel wordt geluid door een bijzondere gast van de gemeente Alkmaar, zoals bekende Nederlanders of partners. Vervolgens krijgen zij een uitgebreide rondleiding en nemen ze deel aan het een kaasproeverij.

Handje klap, kleuren en wegen

Op het Waagplein in Alkmaar wordt al sinds 1365 kaas verhandeld, toen al had Alkmaar een kaasweegschaal. Op het plein, dat sindsdien steeds verder is uitgebreid, liggen honderden Goudse kazen, zoals de Noord-Hollandse Gouda. Hier kwamen de kaasboeren, of fabrieken, en handelaren bij elkaar om de kaas te vermarkten, te keuren en te wegen. Handelaren verkopen de aangevoerde kaas per partij gaan verkopen, door oldschool handje klap, ze klappen in elkaars handen en roepen een prijs.

Een speciale keurploeg beoordeelt de aangevoerde kaas. Ze kijken met name naar het uiterlijk van de kaas, naar de inwendige oogvorming (de doorsnede), en de smedigheid van de kaas. Het meest belangrijk is de smaak.De uitslagen van deze keuringen worden teruggekoppeld naar de fabrieken.

Het kaasdragersgilde

De meeste aantoonbare aanwezigheid op de markt is wel die van het Kaasdragersgilde. Het Kaasdragersgilde van Alkmaar dateert terug tot het jaar 1593. De kaasdragers verzorgen het wegen en het transport van de kazen op de Alkmaarse Kaasmarkt. Ook dragen ze witte pakken en strooien hoeden met gekleurde band. De kleur van de band staat voor de ‘veem’, ofwel de groep kaasdragers waartoe ze behoren. Het gilde is opgebouwd uit een kaasvader.

Het kaasdragen

Het Kaasdragersgilde, je raadt het al, dragen de kazen op de Kaasmarkt. Per twee kaasdragers dragen ze 8 Goudse kazen. De kazen worden op een houten berrie, een soort plateau, gelegd die vervolgens tussen twee kaasdragers aan de schouders wordt gehangen. De kazen en de berrie kunnen bij elkaar zo’n 130 kilo wegen. Om de berrie in balans te houden en het gewicht te verspreiden hebben de kaasdragers een uniek loopje ontwikkelt, wat ook wel de ‘kaasdragersdribbel’ wordt genoemd.

Wil je ook een kijkje nemen?

De Kaasmarkt in Alkmaar is iedere vrijdag in april tot en met september geopend vanaf 10.00 uur. In de zomermaanden juli/augustus is de markt ook op de dinsdagavond vanaf 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.kaasmarkt.nl

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel