Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Dit zijn de smakelijkste combinaties met Parmigiano Reggiano®

Dit zijn de smakelijkste combinaties met Parmigiano Reggiano®

Julia Schoonheijm
3536x gelezen

De Italiaanse kaas Parmigiano Reggiano, ook wel hét meesterwerk van de Italiaanse traditie, is onmisbaar in de keuken. Door de pittige, robuuste en tegelijkertijd ook kruidige smaak, verrijkt het elk gerecht en is het op veel verschillende manieren te eten. Of beter gezegd: in verschillende combinaties. Zo is deze kaas heerlijk in combinatie met de traditionele balsamico azijn uit het Italiaanse Modena of Reggio Emilia. Benieuwd naar andere lekkere combinaties met Parmigiano Reggiano? Lees snel verder.

Ga snel naar:

De geschiedenis van Parmigiano Reggiano

De geschiedenis van Parmigiano Reggiano gaat duizenden jaren terug, helemaal naar de Middeleeuwen. Benedictijnse monniken uit de regio’s Parma en Reggio Emilia zochten een manier om de grote hoeveelheden melk lang houdbaar te maken, aangezien zij dit nog niet koel konden bewaren. Met zout uit de zoutmijnen en een specifiek enzym, ontwikkelden zij uiteindelijk het product kaas. Kaas kon lang worden bewaard en werd ook nog eens lekkerder naarmate het langer werd gerijpt. Het eerste bewijs van de verkoop van Parmigiano Reggiano kaas dateert uit 1200 in Genua en in de 14e eeuw bereikte de handel ook de havens van de Middellandse zee. De kracht van Parmigiano Reggiano is dat tot op de dag van vandaag deze kaas nog steeds wordt gemaakt op dezelfde plaatsen, met dezelfde passie en dezelfde ingrediënten. En dat proef je!

Parmigiano Reggiano en… borrelplanken

We trappen af met Parmigiano Reggiano als onderdeel van een borrelplank. Deze kaas is namelijk heel toegankelijk om als aperitief voor een diner te eten, met name de kaas met een rijping van 12 tot 18 maanden. Combineer deze kaas met rauwe groenten zoals selderij en kerstomaatjes en maak een fruitige chutney. Wil je graag zelf een Italiaanse borrelplank met Parmigiano Reggiano maken? Lees dit blog!

Parmigiano Reggiano en… soep & pasta

Met een rijpingstijd van 24 maanden, past Parmigiano Reggiano perfect bij veel pasta gerechten en soepen. Ook bij rijstgerechten is deze kaas een echte smaakmaker. Je kunt de kaas zowel geraspt als in reepjes verwerken in het gerecht. Tip: als je de korst van de kaas goed schoonmaakt, kun je deze ook gebruiken om extra smaak toe te voegen!


Wist je dat Parmigiano Reggiano van nature lactosevrij is? Tijdens het lange rijpen, wordt de lactose in de kaas afgebroken door verschillende zuren. Hierdoor is Parmigiano Reggiano ook veilig om te eten voor mensen met een lactose-allergie of -intolerantie!


Parmigiano Reggiano en… groenten

Ook in combinatie met groenten komt deze kaas goed tot zijn recht, zowel bij rauwe als bereide groenten. Ook in een hartige taart mag de Parmigiano Reggiano niet ontbreken. Met een scheutje extra vierge olijfolie maak je het helemaal compleet.

Parmigiano Reggiano en… vlees & vis

Parmigiano Reggiano past goed bij hoofdgerechten van vlees en vis. Vooral als de kaas tussen de 24 en 30 maanden gerijpt is, komt de smaak goed naar boven. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van Parmigiano Reggiano samen met een carpaccio van vis of juist rosbief met een beetje rucola.

Parmigiano Reggiano en… fruit

Vers fruit zoals aardbeien, appels en druiven gaan heerlijk samen met Parmigiano Reggiano die een rijpingstijd heeft gehad van 12 tot 18 maanden. Als de kaas langer heeft gerijpt (tussen de 24 en 30 maanden) is de combinatie met gedroogd fruit zoals abrikozen, vijgen en pruimen het lekkerst. Combineer Parmigiano Reggiano met walnoten en hazelnoten als de kaas langer dan 30 maanden heeft gerijpt, dan vullen deze smaken elkaar het beste aan!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel