Op zoek naar jouw ultieme smaak?

De Rotterdamsche Oude: Wat tijd doet met kaas

De Rotterdamsche Oude: Wat tijd doet met kaas

Kaas.nl
2655x gelezen

Nederland heeft het druk. Van de ene afspraak naar de andere snellen we ons door de dag heen zonder de tijd te nemen voor hetgeen wat ertoe doet. Om te genieten bijvoorbeeld. Terwijl tijd juist nodig is om mooie dingen te creëren. Voor kaas is tijd een belangrijk ingrediënt. De kaas van De Rotterdamsche Oude omarmt dit, en daarom is Kaas.nl zo’n fan van deze kaas. Wij leggen uit wat tijd doet met kaas en waarom de oude kaas van De Rotterdamsche Oude zo lekker is.

Tijd geeft meer smaak aan kaas

De rijpingstijd heeft invloed op de smaak van de kaas. Hoe langer de kaas rijpt, des te steviger en uitgesprokener de smaak. Kinderen houden vaak van jonge kaas, die mild is en zacht van smaak. Volwassenen kunnen oude kaas vaak extra waarderen door de stevige smaak.

Tijd maakt de kaas droger

Hoe langer de kaas rijpt, hoe meer vocht een kaas verliest. Dat maakt een oude kaas droger en brokkeliger. Door het vochtverlies blijven de sterke smaakaroma’s over. Heerlijk!

Transparantie in tijd

Een jonge kaas is 4 weken oud. Een week extra rijpen maakt al verschil. Het is daarom goed om te kijken hoe lang de kaas heeft gerijpt. Dit overzicht voor Goudse kazen helpt je hierbij:

Rijpingstijd

Jonge kaas                         1 maand

Jong belegen kaas           2 maanden

Belegen kaas                     4 maanden

Extra belegen kaas           7 maanden

Oude kaas                          10 maanden

Overjarige kaas                 1 jaar en ouder

We weten het nu: Tijd is voor een kaas dus belangrijk. De Rotterdamsche Oude pakt dit nog letterlijker op en heeft zelfs het aantal weken op hun verpakkingen staan. Deze kaas is bijvoorbeeld 100 weken gerijpt, niet meer en niet minder,  en daar maken ze geen geheim van.

Laat tijd zijn werk doen onder ideale omstandigheden

Als een kaas zo lang moet rijpen, zijn de omstandigheden waarin de kaas rijpt goed om in de gaten te houden. Een stabiele temperatuur zorgt voor unieke smaakaroma’s. De Rotterdamsche Oude rijpt op extra dikke houten planken om het vocht uit de kaas op te nemen. Een constante luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de schimmelvorming op de korst geen kans krijgt.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel