Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Crottin de Chavignol AOP, een unieke specialiteit

Crottin de Chavignol AOP, een unieke specialiteit

Timme Helmes
2185x gelezen

Het dorpje Chavignol in de Loire kan vrij eenvoudig aangeduid worden als een gehucht. Amper 200 mensen wonen hier. Er staan een kerk, een hotel, en natuurlijk een kaaswinkel. Want Chavignol is dan misschien wel een gat, maar wel een kaasgat! Het dorpje heeft een rijke geschiedenis als het gaat over kaas maken. De befaamde  Crottin de Chavignol AOP is een unieke specialiteit die nog altijd jaar na jaar in populariteit toeneemt.

Een klein stukje geschiedenis

De geschiedenis van de Crottin is te herleiden tot de 16de eeuw. In deze tijd was het vooral een handzaam ‘snackkaasje’ voor landarbeiders. Eigenlijk was het min of meer de Babybel van de Renaissance… De productie nam in de 19de eeuw een vlucht toen een hardnekkige druivenziekte in de streek een groot gedeelte van de wijnproductie deed stagneren. Deze gebeurtenis, in combinatie met steeds moderner wordende transportmiddelen, deed veel boeren besluiten om zich toe te leggen op de productie van de lokale Crottin.

De naam Crottin leidt vaak tot enige hilariteit vanwege de gelijkenis met het Franse woord voor keutel (crotte). Het is echter meer waarschijnlijk dat het hier om een verbastering van het woord ‘crottet’ gaat: een aardewerken vormpje dat gebruikt werd bij het maken van deze kaas.

Sinds 1976 is de Crottin de Chavignol beschermd middels een AOC (tegenwoordig ook AOP). Zoals bij veel Franse kaassoorten worden de kernwaarden streng gerespecteerd. Door de kleinschalige productie en traditionele receptuur is het waarschijnlijk dat de kaas niet heel anders smaakt dan pakweg 400 jaar geleden.

Het proces

Alles begint met rauwe, onafgeroomde geitenmelk van lokale herkomst. Ondanks de kleine afmeting van de Crottin (ongeveer 60 gram) laat men de kaasjes vrij lang uitlekken en relatief lang rijpen. De kaasjes die we in Nederland zien zijn doorgaans tussen de 3 en 6 weken gerijpt. Hierdoor ontstaat een zeer zuiver, glad zuivel met een intens rijke smaak die rijk is aan nuances van noten en paddenstoelen. Naar mate de kaas langer rijpt neemt het aromatische karakter toe. Ook ontstaan er blauwe flora op de korst die de kaas nóg meer karakter geven.

Goede toevoeging aan je gerecht

Crottin de Chavignol AOP is een zeer veelzijdige kaas die in Frankrijk vooral (meestal kort verwarmd) gegeten word bij salades, of als onderdeel van een kaasplateau. De unieke structuur maakt de kaas ook geschikt om te kruimelen of in schijfjes te snijden, wat de culinaire toepassingen eindeloos maakt. Hoe we het ook gebruiken, het is altijd genieten van een stukje geschiedenis!

Tip:

De Crottin de Chavignol is bij uitstek goed te combineren met de lokale witte wijn Sancerre. Een fraai voorbeeld van complementaire smaken!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel