Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Cambozola: Blauwe kaas met een Duits tintje!

Cambozola: Blauwe kaas met een Duits tintje!

Timme Helmes
6121x gelezen

Een blauwaderkaas die zijn bekendheid nog niet helemaal heeft verworven, dat is Cambozola. Maar zeker het proberen waard! Terwijl de buitenkant meer aandoet van een Camembert of Brie, heeft ‘ie aan de binnenkant wel echt alle kenmerken van een blauwe kaas. Een hybride kaas dus!

Meer weten over blauwe kazen in het algemeen? Lees het hier!

Snel naar:

Waar komt Cambozola vandaan?

​​Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw maakt een Duitse kaasmakerij met de Frans aandoende naam ‘Champignon’ een bijzondere kaas met een Italiaans klinkende naam: Cambozola. Het mag misschien klinken als een deel van een toverspreuk, maar de naam heeft weldegelijk een betekenis. 

De kaas komt niet uit een toverspreuk maar is afgeleid van Cambodunum, de Romeinse naam van het huidige Kempten. Kortom: een blauwe kaas uit Kempten. De kaasmakerij staat weliswaar in het iets Noordelijker gelegen Lauben, maar toch in ieder geval in de Kemptener Strasse!

 

Cambozola en Gorgonzola: wat is het verschil?

Cambozola is dus een blauwe kaas, maar dat is eigenlijk te zwart-wit. Van de buitenkant lijkt het namelijk meer op een Brie of Camembert door de fluweelzachte, eetbare korst. Eigenlijk zouden we dus kunnen spreken van een hybride! Het creëren van zo’n kaas getuigt van een vergevorderd vakmanschap. Het werken met verschillende culturen is een complexe aangelegenheid waar niet iedereen zijn vingers aan zou willen branden. Maar het is geen pocherij: los van het opvallende uiterlijk heeft de Cambozola ook vooral een uniek karakter.

 

Het ‘instapmodel’ van de blauwe kazen

Eén van de geheimen van Cambozola is dat de blauwader niet overheerst. Door toevoeging van een vleugje room vlakken de scherpe nuances wat af en komt er ruimte voor de smaakvolle witte korst en het zachte zuivel. Het diverse palet aan smaken is hierdoor perfect in balans. Het maakt Cambozola enerzijds een perfect ‘instapmodel’ voor mensen die blauwe kazen te sterk van smaak vinden, en tegelijk zal elke gevorderde kaaseter het rijke karakter altijd kunnen waarderen.

 

Wanneer eet je Cambozola?

De mogelijkheden met Cambozola zijn bovendien eindeloos. Het is een perfecte dessertkaas die zich graag laat combineren met bijvoorbeeld fruit, noten en honing. Ook een combinatie met boerenbrood bij het ontbijt of de lunch laat zich uitstekend smaken, en zelfs in de keuken kan deze blauwe kaas uit Kempten van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld als smeltkaas in soepen en sauzen, of in stukjes door een salade. Hoe dan ook is het een verfijnde specialiteit die uitnodigt tot uitbundig genieten! 

Bekijk hier ons recept: Cambozola spinazie wraps.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel