Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Blue Stilton: de koning van de Engelse Kazen

Blue Stilton: de koning van de Engelse Kazen

Timme Helmes
4498x gelezen

Als je het een willekeurige Engelsman vraagt is Blue Stilton de koning der kazen. De kaas wordt waarschijnlijk al zo’n 300 jaar gemaakt maar is in die tijd (gelukkig) wel veranderd. In vroege geschriften staat beschreven hoe men een lepel bij de kaas kreeg om de mijt en maden mee te eten. De naam Stilton komt van een gelijknamig dorp waar de kaas geserveerd zou worden rond 1730 in een lokale herberg. Omdat er verder geen bewijs is dat de kaas ooit daar gemaakt is geweest is Stilton zelf nooit opgenomen in de Beschermde Oorsprongs Benaming ondanks herhaaldelijke protesten. Vreemd genoeg bestaat er dus geen Stilton uit Stilton.

De historie van Blue Stilton

Blue Stilton mag enkel gemaakt worden in Nottinghamshire, Derbyshire en Leicestershire. Heden ten dage zijn er nog maar zes kaasmakerijen die Blue Stilton kunnen en mogen maken. Dat is niet veel, maar tegelijk een zegen. Na de Tweede Wereldoorlog (toen er op rantsoenen werd geleefd) werd de productie namelijk volledig stilgelegd. De zes kaasmakers die de draad weer opgepakt hebben maken samen maar liefst een miljoen kazen per jaar!

Zo wordt Stilton gemaakt

Kenmerkend voor deze gerenommeerde blauwe kaas is het brokkelige zuivel en de intense romigheid. Het geheim zit in het toevoegen van een klein beetje room tijdens de bereiding van de kaas. Aan de wrongel wordt de blauwe cultuur (in poedervorm) penicillium Roqueforti toegevoegd. Omdat de kazen niet geperst worden zoals Goudse kaas moeten deze regelmatig gedraaid worden. Ook dit draagt bij aan de romigheid, maar tegelijk aan de brosse structuur. Na zes weken wordt de kaas doorboort met roestvrijstalen naalden om de blauwadercultuur te laten groeien. Na negen weken is de kaas klaar voor consumptie. De kaas heeft dan een ivoorkleurig zuivel en is doorspekt met groenblauwe aders.

Mijn Blue Stilton combinatie tips

Vroeger werd de kaas in Port gedrenkt om bederf te voorkomen. Deze combinatie is nog altijd een succesformule, maar de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. De complexe, kruidige smaak maakt van Blue Stilton een perfecte dessertkaas en ook de smelteigenschappen zijn uitstekend. Zo voegt de kaas ook echt iets toe aan bijvoorbeeld soepen, sauzen, fondue of zelfs een boter.

Bijzonder feitje over de Blue Stilton

In 2005 deed de British Cheese Board een onderzoek dat aan leek te tonen dat Blue Stilton niet alleen koninklijk lekker is, maar ook invloed kan hebben op droombeelden. Ongeveer 80% van de proefpersonen ervaarde na het eten van 20 gram Stilton, een half uur voor het slapen gaan, vreemde en levendige dromen. Genieten van de koning der kazen kan dus dag en nacht!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel