Op zoek naar jouw ultieme smaak?

BioReijck: Een duurzame onderneming

BioReijck: Een duurzame onderneming

Timme Helmes
1885x gelezen

We leven in een tijd van waarin we onder invloed van de groeiende bevolking en vraag naar voedingsmiddelen steeds meer te maken krijgen met bijvoorbeeld megastallen. Hierdoor zijn kleinere bedrijven steeds minder levensvatbaar door toedoen van de grote broers. Dit alles is nodig om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Nu is er natuurlijk niks mis met het houden van veel koeien zolang dit op een diervriendelijke manier gebeurd (dat is in Nederland gelukkig vrijwel altijd het geval), maar tegelijkertijd zien we de vraag naar producten uit biologische landbouw al jaren explosief stijgen

Wie had er tien jaar geleden kunnen voorspellen dat ‘biologisch’ zo’n vlucht zou nemen? Winkels die focussen op deze assortimenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het heeft vanzelfsprekend alles te maken met toenemende bewustwording bij de consument. De keuze voor een duurzaam product wordt steeds meer gemaakt, ook als dat betekent dat er een ander prijskaartje aan hangt.

Wanneer spreekt men van biologisch?

Biologisch klinkt als een nogal algemene term. Toch mag deze uitsluitend gebruikt worden als een product aan bepaalde wettelijke eisen voldoet. In Nederland ziet de onafhankelijke stichting SKAL Biocontrole toe of deze regels nageleefd worden en zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de toekenning van een certificering.

Het uitgangspunt bij biologisch produceren is dat zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met dier, mens en milieu. Duurzame en eerlijke processen zijn essentieel voor het welzijn van de natuur. Bij het maken van biologische kaas gaat dit om alle schakels in de keten. Veehouder, kaasmaker, rijper en distributeur dienen gecertificeerd te zijn om de kunnen spreken van een SKAL gecertificeerd product.

Andere voorwaarden voor een biologische bedrijfsvoering

Steeds meer boeren kiezen voor een biologische bedrijfsvoering. Er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden aan verbonden: weidegang, stalruimte, comfort, daglicht en frisse lucht zijn de belangrijkste. Daarnaast dient de voeding van eigen bedrijf afkomstig te zijn, of van een biologische toeleverancier. Ook is onnodig gebruik van antibiotica niet toegestaan. Doordat er minder dieren per vierkante meter gehouden worden (één koe per halve hectare) is er bovendien geen sprake van mestoverschot. Er wordt tevens geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest: biologisch boeren is met recht een duurzame onderneming.

Biologisch en kaas

Bij het maken van biologische kaas worden alleen gecertificeerde ingrediënten gebruikt en het gebruik van kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen is niet geoorloofd. Hierdoor hebben deze kazen een puur, oorspronkelijk karakter en een duidelijke identiteit. Een mooi voorbeeld van hoogwaardige biologische kaas is bijvoorbeeld de nieuwe lijn BioReijck. Deze kazen zijn in diverse leeftijden te vinden op markten en in kaasspeciaalzaken en geven een goede indruk van hoe lekker biologisch kan zijn!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel