Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Belgische kaas en bier

Belgische kaas en bier

Arvid Bergström
3662x gelezen

Belgische kaas en Belgisch bier, het is om te smullen! Door Arvid Bergström: auteur van Bier en Kaas en Bier aan Tafel, geeft veel masterclasses en proeverijen.

Patat-friet, chocolade en bier, kan het nog meer Belgisch?

We kennen België als het land van de patat-friet en chocolade. Wij kennen België als het land van het bier. En wat hebben ze kwalitatief goede, lekkere en mooie bieren! Denk maar eens aan de klassiek dubbels en tripels, van de verschillende brouwerijen binnen en buiten de kloosters.

Belgisch bier

Of het archetype witbier van Nelis, de saison van de grote boerderijen, en de als eerst uitgebrachte kerstbieren, zoals de Blauwe Chimay en natuurlijk de o-zo mooie wilde bieren als lambik, kriek en geuze. Stuk voor stuk zijn het mooie bieren, en die vragen om lekker combinatie met kaas. En laat België nou ook vele kazen hebben, vele mooie kazen!!

Belgische kaas

Waar Nederland al eeuwen lang halfharde kazen maakt, en deze meenam op de wereldreizen per zeilschip, kennen we ook de vele Franse kazen. De Franse kazen zijn bijvoorbeeld zacht en smeuïge witte korstkazen, denk aan de camembert of de scherpere blauwader kazen, zoals Fourme D’Ambert. Elke kaas heeft haar oorsprong, haar verhaal en haar specifieke kenmerken, vaak bepaald door het klimaat en de omgeving. Zo zie je dat de kazen in België net iets zachter en romiger zijn dan de Hollandse kazen. Heerlijk romig en zacht van smaak en structuur. Je kunt de kazen ook goed gebruiken in recepten, tosties of er kaasfondue van maken. Maar misschien is het wel het lekkerste om het te combineren met een smaakvol bier. Internationaal Biersommelier Arvid Bergström zocht voor ons een aantal combinaties uit. Wat is jouw favoriet?

Abdijkaas Pere Joseph

Abdijkaas Pere Joseph is zacht en romig. Hier past een niet al te intens, maar smaakvol bier bij zoals de Vedett Extra Blond met 5,2% is het niet veel alcohol. Het frisse en licht zuurtje past mooi bij de zoetheid van de kaas. De koolzuur van het bier prikkelt de tong en zo proef je nog meer van de kaas.

Passendale

De licht funky smaak van de Dubuisson Surfine met 6,5% past hier goed bij de Passendale. De Passendale heeft een licht boerse en melkachtige smaak. De saison is zacht, funky en kruidig in haar nasmaak. Het peperige van het bier tilt het boerse van de kaas. Passendale Brood is iets intenser dan de Passendale en heeft ook iets meer een ziltige smaak. De lichte bitter smaak van de Saison Du Pont met 6,5% wordt iets getemperd door de ziltigheid. Het maakt de kaas en het bier net iets zoeter. De funky smaak van het bier word intenser. En zo geniet je nog meer van de bier en de kaas.

Passendale Caractere heeft meer smaak dan de Passendale Brood en Affligem Dubbel met een alcohol percentage van 6,8% heeft een licht karamelsmaak die versterkt wordt door het aroma van de kaas. De zoete smaak van het bier geeft deze combinatie net een extra kik.

Wynendale

De Wynendale heeft een zacht bijna roodkorstkaas-achtig smaak, sterk in haar geur en ziltig in de smaak. De fruitigheid van de Silly Green Killer met 6,5% alcohol wordt door deze kaas geaccentueerd. De bitters nemen iets af en er ontstaat een smaakexplosie.

Maredsous

Maredsous kennen we ook van de bieren. Maar ze maken ook een zacht romige kaas. Het aroma van de Maredsous kaas is zacht, melkachtig met een hint van slagroom. Iets in de verte heeft het wel iets weg van de smaak van een camembert. De 6% van de Ranke XX Bitter Pale Ale past goed bij de intensiteit van de kaas. Het vettig van de kaas wordt gespoeld door het bier, terwijl het zoetige iets meer op komt.

Brugge Blomme

Blanche Watou Witbier is met 4,8% alcohol een zacht, kruidig en lichtzuur-zoet een zeer aangenaam bier. De romige Brugge Blomme is jong van karakter en heeft een pittige nasmaak. De kruidigheid van het bier past goed met de romigheid van de kaas en de nasmaak danst rond in je mond.

St Bernardus

De naam Sint Bernardus kennen sommige van jullie als de naam van een brouwerij uit Watou, vlakbij de Trappist brouwerij van West-Vleteren! Er is ook een St Bernardus kaas. Deze heeft een volle smaak en licht pittige smaak. De lichte hopsmaak en de kruidige smaak van de Bernardus Tripel met 8,0% alcohol past goed bij deze kaas. Helemaal lekker met een beetje honing of bierstroop.

Het is erg leuk, gezellig en lekker om een paar kazen en een paar bieren met vrienden en familie te gaan proeven! Je pakt wat kleine glazen en deelt de bieren. De kazen leg je op een plank en af en toe snijd je een lekkere stukje kaas af. Neem dan eerst een slok van het bier, dan een hapje van de kaas. Bij het tweede hapje neem je er een slok van het bier bij. Wat gebeurd er nu met de smaken?

Proost en veel proefplezier!!

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel