Op zoek naar jouw ultieme smaak?

3x waarom de Broodjekaascultuur immaterieel erfgoed zou moeten zijn!

3x waarom de Broodjekaascultuur immaterieel erfgoed zou moeten zijn!

Kaas.nl
3404x gelezen

Een boterham met kaas, Hollandser kan het niet! Niet voor niets dat onze broodjekaascultuur is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Dat betekent dat het in aanmerking komt om daadwerkelijk op de lijst terecht te komen! Kaas.nl geeft 3 redenen waarom wij vinden dat ons broodje kaas immaterieel erfgoed is.

1. 1,97% van de Nederlanders eet kaas

Volgens onderzoeksbureau GfK eet 97% van de Nederlanders minstens een keer per jaar kaas. Dat is extreem veel! Het meest populair is vooralsnog om de kaas te eten op brood, tijdens het ontbijt of de lunch. Met zo veel kaasliefhebbende Nederlanders staan we ook wel bekend als de kaaskoppen. Reden genoeg om het broodje kaas op te nemen in het immaterieel erfgoed!

2. Het broodje kaas staat voor de Hollandse nuchterheid

Naast dat het broodje kaas ontzettend lekker en populair is onder de Nederlanders, staat het volgens ons ook symbool voor de Hollandse nuchterheid. Het broodje kaas is simpel, zonder poespas en daarom rechtdoorzee. Direct en lekker aanpoten, geen gedoe of gekkigheid. Net als de typische Nederlander!

3. Het broodje kaas is voor iedereen

In de Nederlandse samenleving is iedereen bekend met het broodje kaas, ongeacht leeftijd, beroep of inkomen. Jonge kinderen lusten al snel de jonge Gouda kaas op een wit bolletje of op een zachte boterham en krijgen het broodje kaas mee in de brood trommel naar school en kunnen smullen van hun bammetje in de pauze. Maar ook de volwassenen zijn niet weg te trekken van het simpele broodje kaas. Op werk neemt men de eigen bammetjes kaas mee in een boterhamzakje. Na een vakantie is de boterham met kaas hetgeen wat we het meest hebben gemist.

Wat ons betreft is er genoeg reden om dit Immaterieel Erfgoed te behouden en ervoor te zorgen dat het niet verdwijnt. Meer weten over het Immaterieel Erfgoed? Dan kun je alle informatie over het collectief vinden op de site van Immaterieel Erfgoed.

Ook trek gekregen in een broodje kaas? Daar heb je natuurlijk geen recept voor nodig! Kaas.nl heeft talloze recepten met alle soorten kaas verzameld voor de lekkerste varianten op het broodje kaas. Wat dacht je van een tosti, met geitenkaas, of juist met cheddar en mango? Ook de Croque Madame met Noord-Hollandse Gouda mag je zien als een lekker broodje kaas.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel