Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Lutjewinkel Salted Caramel Whiskey Crumble Appeltaart

75 minuten
Dessert
8 personen
Ingredienten

• 300 gr Lutjewinkel 1916, geraspt
• 300 gr zelfrijzend bakmeel
• ½ tl bakpoeder
• 380 gr roomboter op
kamertemperatuur
• 430 gr witte basterdsuiker
• 1 ei
• 2 tl kardemom
• 2 el paneermeel
• 250 ml slagroom
• 3 el vieux
• 5 à 6 Elstar appels
• 70 g walnoten
• 50 g rozijnen
• Kaneel naar smaak
• 150 g roomkaas
• 30 g Panko
• Vanille-ijs

Extra nodig:
• bakpapier
• springvorm 20 – 22 cm

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
• Bestrooi de bakplaat gelijkmatig met 150 g Lutjewinkel en bak 5–7 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Zet apart.
• Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
• Kneed het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, 150 g roomboter, 130 g basterdsuiker, het ei en de kardemom tot een egaal deeg en vorm een deegbal.
• Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm gelijkmatig met het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel. Zet apart.
• Smelt de resterende boter in een pan. Voeg, zodra de boter volledig is gesmolten, de resterende basterdsuiker toe en blijf roeren tot de suiker volledig is opgenomen.
• Voeg de slagroom toe en blijf roeren tot een egale massa ontstaat.
• Laat de karamel 8–10 minuten doorkoken; begin met timen zodra er veel bubbels ontstaan.
• Voeg na het koken de vieux toe en roer goed door. Haal van het vuur en laat afkoelen.
• Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes van een halve centimeter. Hak de walnoten grof.
• Meng de appels met de walnoten, rozijnen, kaneel en 4 eetlepels van de karamelsaus. Schep goed door elkaar. Verdeel het appelmengsel over de springvorm en druk aan.
• Bak de appeltaart 45 minuten in de voorverwarmde oven.
• Maak ondertussen de kaassaus: verwarm de roomkaas en meng met 100 g Lutjewinkel. Blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Zet vervolgens apart.
• Meng de panko met de resterende Lutjewinkel tot een crumble.
• Haal de taart na 45 minuten uit de oven, verdeel de kaassaus over de bovenkant en bestrooi met de crumble. Zet de taart terug in de oven en bak nog 10 minuten.
• Voor een mooie bruine korst zet je de taart de laatste 5 minuten onder de grill.
• Haal de taart uit de oven en laat in de vorm afkoelen op een rek.
• Breek de kaas op de bakplaat in grote schotsen. Haal de appeltaart uit de vorm. Plak met behulp van de karamelsaus de kaasschotsen rondom op de taart.
• Serveer met een bol vanille-ijs en de overgebleven karamelsaus.

Vergelijkbare recepten
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel