Taleggio DOP

Gewassen korstkaas
Mild
Pittig
Herkomst
:
Italië
Melksoort
:
Koe
Drank combinatie
:
Rode wijn licht/fruitig
Biologische kaas
:
Nee
Gebruiksmoment
:
Dessert
Allergenen
:
Melk, Lactose
Eetbare korst
:
Ja
Gemaakt van rauwe melk
:
Nee
Vegetarische kaas
:
Nee
Vetgehalte
:
48+
Keurmerk
:
BOB

Taleggio DOP

Taleggio DOP is een zachte gewassen korstkaas die afkomstig is uit het gelijknamige dal in het Bergamo gebied in Lombardije. De kaas is herkenbaar aan de strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. Bij jonge kaas is de korst en het vloeipapier op de kaas eetbaar. Oudere korsten worden licht zanderig. Taleggio is een typische Lombardije-kaas, met een zacht licht stevig zuivel. De kaas wordt ook geproduceerd in Piemonte en in Veneto. Vroeger werd de kaas alleen geproduceerd in de zomer, maar tegenwoordig gedurende het hele jaar. Taleggio behoorde tot de "stracchino" kazen. Dit zijn zachte vierkante kazen uit Lombardije, die werden gerijpt in grotten. Door de natuurlijke luchtcirculatie vormden die grotten een goede leefomgeving voor de schimmels en de gisten. Deze geven deze kaas de uniek geur en smaak. Nu vindt nog slechts 30% van de rijping plaats in deze grotten. De korst van de kaas is rossig en elastisch. De smaak is heerlijk zacht, licht zoet en een combinatie van witte truffels en amandelen. Hoe ouder de kaas is hoe sterker de smaak.
Lees meer over Taleggio in de Tip van Timme!

Meer weten over kaas? Lees hier onze tips!