Diner
4 personen
20 minuten

Fondue van half-om-half Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP, broodjes, gerookt en gedroogd vlees

Ingredienten

  • 300 g Gruyère AOP Switzerland, geraspt (meer over deze kaas)

    Le Gruyère

    Le Gruyère
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 2 tl maizena
  • 300 g Vacherin Fribourgeois AOP, geraspt (meer over deze kaas)

    Vacherin Fribourgeois

    Vacherin Fribourgeois
    Mild
    Pittig
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 1 teentje knoflook, in tweeën
  • 5 dl droge witte wijn
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 2 el kirsch
  • 1 scheutje citroensap
  • 800 g oud brood (ambachtelijk stokbrood, walnotenbrood, brood met zonnebloemzaadjes, sesamzaadjes, …), in blokjes
  • 200 g verschillende soorten gedroogd en gerookt vlees (grisonvlees, rauwe hertenham bellotaham, rosette, gedroogd rundvlees, Tiroler spek, ...)
  • augurken
  • zilveruitjes

Bereidingswijze

Een authentieke Zwitserse kaasfondue.



Stap 1
Meng in een kom de Gruyère AOP en 1 tl maizena. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP met de resterende maizena. Zet apart.



Stap 2
Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook. Verwarm de witte wijn. Zet het vuur laag zodra het kookpunt bereikt is en voeg per handje de Gruyère AOP toe. Roer zachtjes met een houten lepel. Voeg als de Gruyère AOP gesmolten is de Vacherin Fribourgeois AOP toe en roer zachtjes. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Voeg de kirsch en het citroensap toe.


Stap 3
Vul mandjes met de diverse broodsoorten, borden met het vlees en kommen met de augurken en de uitjes. Ontsteek het brandertje van het fonduestel. De vlam moet zwak zijn, de fondue mag het kookpunt niet bereiken. Dompel met een lange vork de blokjes brood in de kaas.

Heerlijk met een salade van veldsla en witlof met een balsamicovinaigrette.

Tip:
Roer telkens goed het brood door de fondue om deze romig te houden.



Variant met groenten en fruit:



Stap 1
Verdeel aardappels, de broccoli, de bloemkool, de champignons en de kerstomaatjes over schaaltjes.



Stap 2

Rol druiven in reepjes toastbrood en prik ze vast met houten spiesjes. Giet het citroensap over de peren en appels om verkleuren te voorkomen. Verdeel de druiven, peren en appels over schaaltjes. Vul een mandje met brood.

Iedereen prikt fruit, groente of brood aan een fonduevork en dompelt deze in de fondue.