Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Over Kaltbach

De ontdekking van de Kaltbach grot

Het is 1953 als Zwitserse kaasmakers voor het eerst de unieke eigenschappen van de Kaltbach grot ontdekken. Deze zandsteengrot, die zo’n 22 miljoen jaar geleden door water en ijs is ontstaan aan de rand van een natuurreservaat, heeft namelijk iets heel bijzonders. Ongeacht het jaargetijde of het weer blijft zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de grot constant. Dat betekent dat de ruimte nooit gekoeld of bevochtigd moet worden en er een natuurlijk rijpingsproces mogelijk is.

Kaltbach’s grotmeesters

Toch is niet elke kaas geschikt voor rijping in de zandsteengrot. Alleen de beste kazen kunnen meesterwerken van Kaltbach worden. Daarom gebruiken de grotmeesters van Kaltbach strenge criteria bij het selecteren van Zwitserse kaasmakers die hun kaaswiel in de Kaltbach grot mogen leveren. Slechts een klein percentage daarvan voldoet aan alle eisen.

Optimale rijpheid

Het natuurlijke rijpingsproces in het bijzondere grotklimaat levert unieke kazen op. De grotmeesters, die de kazen zorgvuldig verzorgen en wassen met het geheime Kaltbach water, zorgen dat de smaaknuances perfect in balans zijn en de kazen de zorg nodig krijgen om optimale rijpheid te bereiken. Want bij Kaltbach weten ze dat goede dingen tijd en aandacht nodig hebben.

A.O.P.

De Kaltbach Le Gruyère en Emmentaler zijn in Europa erkend met het label ‘beschermde oorsprongsbenaming’ (afgekort: BOB, in het Frans A.O.P.). Dit label beschermt de kazen tegen namaak en stelt dat de kaas alleen in een bepaalde regio geproduceerd mag worden. Ook moet de kaasmaker aan bepaalde eisen voldoen om de kaas de naam te geven.

Soorten Kaltbach kazen

In de Zwitserse grot worden verschillende kazen gerijpt:

Kaltbach Le Gruyère AOP: een harde kaas met een fruitige en pittige smaak en een rijping van 12 maanden.

Kaltbach Emmentaler AOP: een karakteristieke gatenkaas met nootachtig-pittig aroma die 12 maanden gerijpt wordt.

Kaltbach Creamy: een half-harde kaas verrijkt met een extra portie room voor een smeltende structuur en licht fruitige smaak.

Kaltbach Gold: een subtiele, tikkeltje pikante kaas met een karameltoets en volle smaak.

Kaltbach Appenzeller: een harde kaas met aromatisch karakter en licht pittige smaak.

Kaltbach Raclette: een half-harde kaas met een intense aroma en gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.

Maak kennis met het assortiment
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel