Emmi

Emmentaler AOP

Mild
  • Mild, nootachtig zoet, met een lange fijne nasmaak.
Grote ronde 'wielen' van 1 meter doorsnede, met grote gaten.
  • Locatie: Zwitzerland
  • Melksoort: Koe
  • Drank combinatie: Rode wijn vol
  • Biologische kaas: Nee
  • Gebruiksmoment: Borrel
  • Allergenen: melkeiwit en lactose
  • Eetbare korst: Nee
  • Gemaakt van rauwe-melk: Ja
  • Vegetarische-kaas: Nee
  • Vetpercentage: 46

Emmentaler AOP

De Emmentaler is de meest gekopieerde kaas ter wereld maar alleen het originele Zwitserse product wordt ook inderdaad 120 dagen gerijpt in de kaaskelder bevat geen toegevoegde stoffen en wordt traditioneel handmatig gemaakt uit verse melk van koeien met veel uitloop. Op basis hiervan ontstaat een kaas met een smaakvollere Emmentaler AOP. Om de echte Emmentaler AOP op het eerste gezicht herkenbaar te maken is er op de rand van iedere kaas het kaasserienummer met de productiegegevens aangebracht. Overigens: elke Emmentaler AOP kan dankzij het kaasmakerijmerk tot zijn plaats van herkomst en productie worden getraceerd. In Emmentaler AOP zit uitsluitend verse rauwe melk uit de streek. Want het is de melk die onze kaas zijn karakteristieke kruidige aroma geeft. Melk van koeien die alleen met vers gras en hooi, dus volkomen natuurlijk gevoederd worden. Silovoer is niet toegestaan. En we letten er streng op dat onze koeien veel uitloop hebben. De Emmentaler AOP wordt nog steeds ambachtelijk en traditioneel in zo’n 180 kaasmakerijen geproduceerd – natuurlijk volgens het oorspronkelijke recept. En afgezien van bepaalde invloeden van de mechanisering en een verbeterde procestechniek zijn er de afgelopen 100 jaar nauwelijks veranderingen ingevoerd. De koning der kazen rijpt minstens 120 dagen op een heel natuurlijke manier in een van onze kaaskelders – duidelijk langer dan de meeste andere kaassoorten. En dat proef je: bij milde, belegen, oude, grotgerijpte en bio Emmentaler AOP. Tijdens de opslag ontstaan overigens ook de voor de Emmentaler AOP kenmerkende gaten. De warmte in de rijpingskelder veroorzaakt een propionzuurfermentatie, waarbij koolzuurgas ontstaat. De korst van de kaas voorkomt dat dit gas ontsnapt. Het verzamelt zich langzaam op verschillende plaatsen in de kaas en vormt uiteindelijk de beroemde gaten. Wat is nu het verschil met bijvoorbeeld de Franse emmentaler? Franse emmentaler wordt gemaakt van melk uit geheel Frankrijk. De kaas is gemaakt met gepasteuriseerde melk en de Franse emmentaler wordt geproduceerd in grote hoeveelheden. De Zwitserse Emmentaler AOP wordt in een bepaalde streek geproduceerd in Zwitserland met rauwe melk. Productie van Zwitserse Emmentaler vindt traditioneel plaats in maar 180 kaasmakerijen met de duidelijke en strenge eisen van AOP. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar over het algemeen wordt de Zwitserse Emmentaler als lekkerste beschouwd. Hij is veelal ook duurder door het traditionele kaasmaken met de bijhorende strenge eisen vanuit AOP. Maar hierdoor is wel de unieke smaakbeleving gegarandeerd voor ieder stukje originele Zwitserse Emmentaler AOP. De beschermde oorsprongsbenaming (AOP, Appellation d’Origine Protégée) waarborgt dat de kwaliteitsproducten in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld zijn. Meer informatie over Emmentaler http://www.kaasuitzwitserland.nl/kaas-assortiment/emmentaler-aop.html

Bekijk hier de tips van timme!

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Wij gebruiken cookies en andere technieken om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies en technieken. Voor meer informatie zie ons privacy - & cookie beleid

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd