img

Kaasplank, met een marmelade van bloedsinaasappel

Borrel 4 personen 15 minuten

INGREDIËNTEN

  • snoep thermometers
  • 3 bloedsinaasappelen
  • 1 kleine citroen
  • 1½ kopjes biologische suiker
  • Optioneel: 1 theelepel gemalen gember, steranijspeulen of venkelzaadjes
  • 3 tot 4 soorten kaas (elk 4 tot 6 gram)
  • ⅓ kopje honing
  • ⅓ kopje seizoensjam of bloedsinaasappelmarmelade
  • 1 kop geroosterde, gekruide of gekonfijte noten, zoals walnoten, pecannoten, amandelen, Marcona-amdelen
  • 1 kopje olijven of olijventapenade
  • ¼ kopje volkoren mosterd
  • 3 tot 4 soorten fruit, zoals appels, dadelpruimen, peren, vijgen, Japanse peren, granaatappel
  • 1 klein stokbrood, in stukjes

BEREIDINGSWIJZE

- Was de bloedsinaasappels en de citroen goed.
- Snijd de sinaasappel in dunnen stukken (hiervoor kan je ook een mandoline gebruiken) verwijder tijdens het snijden de zaden.
- Stapel de schijven en snijd deze in vieren. Doe de stukken in een medium pan.
- Schil en pers de citroen en voeg dit toe aan de pan.
- Voeg 3 bekers water hierbij aan toe en breng het geheel aan de kook. (+-10min)
- Zet het vuur laag en laat het geheel sudderen voor 40 minuten totdat de korst zacht is.
- Voeg de al roerend er doorheen.
- Breng het geheel aan de kook zet het vervolgens op een medium vuurtje zodat het zachtjes doorkookt.
- Laat het koken voor ongeveer 15 minuten tot 104°C (controleer dit met een suikerthermometer). Blijf erbij staan want de marmelade kan gemakkelijk aanbranden.
- Laat de marmelade afkoelen en zet het in de koelkast.
- Verdeel de kazen in over drie verschillende plaatsen op een grote snijplank of schaal.
- Snijd het in porties en zorg ervoor dat er een kaasmes is voor elke kaas.
- Snijd het fruit en verdeel dit over het bord zodat het er mooi en kleurrijk uitziet.
- Plaats kleine bakjes met noten honing marmelade mosterd en olijven rondom de kaasplank.
- Garneer met rozemarijntwijgen of Citrus blaadjes.