Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Overig Hollandse kaas

Twentse Bunkerkaas

Mild
Pittig
pikant
zoetig
nootachtig

De Twentse Bunkerkaas is tot in perfectie gerijpt in voormalige munitiebunkers in het Twentse Daarle. Aangenaam pikant zonder aan romigheid in te boeten en met een iets zoete nasmaak.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Nederland
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Ei, melk, lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Ja
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

Het is misschien wel de meest bijzondere rijpingslocatie in Nederland. In het Twentse Daarle ligt een complex dat vroeger werd gebruikt voor munitieopslag. Tegenwoordig ligt er in de bunkers een kostbare lading van een heel andere orde. Onder een dikke laag beton met daarop anderhalve meter aarde (waarop zelfs flinke bomen groeien) liggen de rijpingsruimtes van Bunkerkaas verscholen: een nieuw stuk Hollandse glorie.

In de bunkers heerst een perfecte omstandigheid voor het rijpen van kaas. Door de uitstekende isolatie is de luchtvochtigheid constant en is het er altijd circa 15 graden. Hierdoor hoeft er weinig stroom gebruikt te worden, waardoor de kazen ook nog eens duurzaam rijpen. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort zuursel en plantaardig stremsel, terwijl kleurstoffen achterwege worden gelaten. De kaas is gemaakt van niet afgeroomde Noord-Hollandse melk en wordt er op het gebied van veredeling niets aan het toeval overgelaten. Bunkerkaas is weliswaar een halfharde kaas van formaat (16 kilo), maar het is echt een kaas op zich met een onderscheidende smaak.

Na 25 weken rijping is die smaak op zijn best: vol en romig, met een pikante en nootachtige ondertoon. Het unieke karakter van de kaas wordt onderstreept door zijn opvallende verschijning: in plaats van een etiket en banderol is het logo ingedrukt in de zij- en bovenkant van de kaas. Het geeft een stoere en ambachtelijke uitstraling.