Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Hollandse specialiteiten

Friese Ooister Pikant

Mild
Pittig
pikant
kruidig

Een heerlijke streekkaas, afkomstig uit Hilaard, Friesland. Schapenkaas met een pittige en toch romige smaak. Ondanks de ‘gevorderde leeftijd’ heeft de kaas niets verloren aan smedigheid. Een aanrader voor bij de borrel, maar ook heerlijk op brood. De melk is eiwitrijk met een hoog vetgehalte, doordat de Lacaune schapen gras eten van de rijke, zware Friese klei.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Nederland
Melksoort Schapenmelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, Lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

De oorsprong van Friese Ooister ligt in Hilaard. Dit rustieke dorp ligt in ‘De Greidhoeke’, het groene hart van Fryslân tussen de vijf Elfsteden steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Gras groeit in dit gebied ruimschoots op de zware zeeklei. Vandaar dat hier al van oudsher melkvee wordt gehouden. In een voor ‘De Greidhoeke’ kenmerkende stelpboerderij zorgt schaapherder Chris de Jong met heel z’n hart voor een kudde van 500 melkschapen. De schapen zijn van het Franse Lacaune ras. Dit is een sterk schaap met een goede gezondheid die makkelijk veel melk produceert. Deze schapenmelk heeft een hoog vetgehalte, is rijk aan eiwit en iets zoet van smaak.

Van de zachte en zuivere schapenmelk wordt in een kleinschalige kaasmakerij Friese Ooister gemaakt. Met passie, vakmanschap en de juiste receptuur weet men in deze kaasmakerij de unieke eigenschappen van de schapenmelk volledig tot uitdrukking te laten komen in romige en karaktervolle schapenkazen.