Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Grandioos met

Grana Padano

De Grana Padano is de razend populaire Italiaanse kaas die veelal wordt gebruikt als topping in salades en in risotto’s, pizza’s, ovenschotels of hartige taarten. Bijna elk gerecht kun je wel wat meer flair geven door het af te maken met Grana Padano flakes on top! De grove rasp doet het werk op deze vol en licht zoete harde kaas. De Grana Padano is zo’n veelzijdig product, maar heeft een nog mooier oorsprongsverhaal!

De kaas Grana Padano

Grana Padano is niet een soort kaas, het is een kwaliteitsnorm die harde Grana kazen onderscheidt. De naam ‘Grana Padano’ moet wel altijd volledig worden uitgesproken. Er zijn namelijk ook ‘Grana’ of een ‘Padano’-type kazen, maar om een kaas Grana Padano te noemen moet deze aan strikte voorwaarden voldoen. Grana betekent namelijk korrelig in het Italiaans. Padano staat voor de regio waarin de kaas is geproduceerd: de Pianura Padana, de vallei van de Po rivier in Noord-Italië.

Herkenbaarheid

De Grana Padano wordt duidelijk gemerkt om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een échte Grana Padano. Tijdens de productie wordt er een caseïne plaat in de wrongel gelegd. Na productie wordt er een klavertje vier in de korst geprint die de geboorte van de kaas symboliseert. De korst wordt verder versierd met diamant vormpjes. Na het rijpingsproces worden nogmaals alle kwaliteitseisen gecontroleerd. Als aan alle eisen is voldaan wordt de korst gebrandmerkt.

Oorsprong

De Grana Padano vindt haar oorsprong ongeveer 1000 jaar geleden. De kaas werd ontwikkeld om melk langer te kunnen bewaren. In seizoenen dat koeien meer melk gaven was de behoefte naar verse melk te laag, en de houdbaarheid van de verse kaas te kort. Kostbare melk bleef zo ongebruikt. Een monnik besloot de melk te verwarmen en het stremsel van een kalf toe te voegen. De geboorte van de Grana kaas was een feit.

“De Italianen omschrijven de kaas als uniek, onmiskenbaar, onvergelijkbaar. Daar moeten we ze gelijk in geven”

D.O.P.

Tot aan de 20e eeuw werd er door heel Italië de Grana type kaas gemaakt. Tijdens de Europese conferentie van 1951 kreeg de Grana kaas uit de regio ten noorden van de Po rivier het D.O.P. keurmerk, en werd de officiële naam Grana Padano. De kaas heeft zich ontwikkeld tot de meest verkopende beschermde oorsprong kaas ter wereld, dat kan natuurlijk alleen maar door de excellente smaak en het veelzijdige gebruik van Grana Padano.

De prachtige vorm

Een Grana Padano heeft een cilindervorm met een platte boven en onder kant. Een kaas moet minimaal 24 kg zijn en er is geen maximum gewicht (kazen van 40kg zijn dan ook geen uitzondering). De diameter is tussen de 35 en 45 cm en hoogte tussen de 18 en 25 cm. De kaas wordt gebruikelijk op 3 verschillende leeftijden geleverd: 9 tot 16 maanden, 16 tot 24 maanden en 24 maanden en ouder.

Recepten met Grana Padano
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel