img

Appeltaart, met Grana Padano en Hazelnoten

Dessert 4 personen 60 minuten

INGREDIËNTEN

  • Ingrediënten voor het deeg:
  • 100 gram roomboter + een beetje om in te smeren
  • 200 gram bloem + wat om te bestuiven
  • 100 gram geraspte Grana Padano kaas
  • 1 biologisch ei
  • 2 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • Extra nodig: deegroller, bakvorm 25 cm, kwast
  • Ingrediënten voor de vulling:
  • 5 kleine stevige zoetzure appels, bv goudreinetten of GrannySmiths
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 75 gram roomboter
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 4 takjes tijm

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 180˚C.  kwast de bakvorm in met
boter en bestuif licht met wat bloem. Tik overtollig bloem af.

Kneed de boter met de gezeefde bloem tot het gaat kruimelen.
Kneed de kaas en de tijm erdoor. Voeg het ei toe en kneed het deeg
tot een bal. Doe dit kort, zo heb je straks een krokante bodem.
Langer kneden maakt het deeg elastischer en minder krokant. Pak het
deeg in plasticfolie en laat 30 min rusten in de koelkast. Hak
ondertussen de hazelnoten grof. Zet weg.

Bestuif het aanrechtblad en rol de deegbal uit tot een lap die
ca. 3 cm groter is dan de bakvorm. Leg over de bakvorm en druk er
voorzichtig in.

Schil de appels. Snij in vieren. Verwijder het klokhuis. Leg de
appelparten in een cirkel en vul de binnenkant ook op met appel.
Smelt 50 gram boter. Verdeel de rest van de boter her en der in
vlokjes op de appels. De tijmblaadjes afritsen en over de appels
strooien. Bestrooi met de suiker en hazelnoten.

Bak de taart in ca. 40 min. in het midden van de oven.
Besprenkel de taart 2x met de gesmolten boter. Bak  goudbruin
af. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen voor de taart uit
de vorm te halen.

Recept tip:
Heerlijk als dessert met een klodder creme fraiche. Probeer ook
als voorgerecht met een fris aangemaakte kruidensalade.

Wijnadvies: Als nagerecht past hier een gekoeld glas Italiaanse
dessertwijn bij. Bijvoorbeeld een Vin santo del Chianti.

Serveer je deze hartig zoete taart als voorgerecht, schenk er
dan een koud glas licht zoete Prosecco bij.

Tags: Herfstachtig koken, Kaas recepten, Zanetti Grana-padano, Anoek Lorjé

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd