Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Gewassen korstkaas

Pont l’Éveque

Mild
Pittig
pikant

Pont l’Éveque komt oorspronkelijk uit het Normandische plaatsje Pont l’Éveque. De smaak van een oudere en rijpere Pon Léveque is duidelijk pikanter en sterker. De korst is wit van kleur.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Frankrijk
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 45+
Over deze kaas

Pont l’Éveque komt oorspronkelijk uit het Normandische plaatsje Pont l’Éveque. Zijn oorsprong gaat terug tot de 17e eeuw. De korst is licht oranje/roze met wit bedekt en licht vochtig. Het zuivel rijpt door en wordt naarmate de rijping vordert meer glanzend en geler. De schimmelkorst aan de buitenkant wordt witter. De smaak van een oudere en rijpere Pon Léveque is duidelijk pikanter en sterker.

De Pont L’Eveque heeft het AOP keurmerk. In de plaats Pont L’Eveque was vroeger een grote regionale kaasmarkt. De melk wordt verwarmd en daarna gestremd. De wrongel wordt gesneden en in vierkante kaasvormen gedaan. De kaas ligt 2 dagen in een ruimte van 22 graden en wordt regelmatig gekeerd om de wei weg te laten lopen. Vervolgens wordt de kaas gedroogd en gezouten. Dit kan gebeuren met droog zout of in een pekelbad. Na het zouten wordt de kaas gewassen en geborsteld. De laatste stap is het rijpen gedurende anderhalve maand.

Van de Pont l’Évèque zijn er verschillende soorten. Zo kan de ene variant geen rauwe melk bevatten, maar een andere variant juist weer wel. Let dus altijd op wat op de verpakking staat, als u geen producten met rauwe melk kunt eten.