Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Gewassen korstkaas

Époisses Berthaut

Mild
Pittig
ziltig

De Époisses staat bekend om de uitgesproken geur, maar is verrassend aangenaam en vol aromatisch van smaak. Goed gerijpt een perfecte lepelkaas van ongeëvenaarde kwaliteit.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Frankrijk
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

Époisses Berthaut is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met Marc de Bourgogne, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het zuivel smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is. De Époisses Berthaut komt uit het gelijknamige dorp in de Côte-d’Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren en in 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d’ Origine Protege).

Voor de productie wordt de melk licht verwarmd en langzaam, gedurende 16 tot 24 uur, gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Dan begint het rijpingsproces (de affinage). Dit duurt 5 tot 8 weken. Tijdens de rijping wordt de Époisses Berthaut enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc de Bourgogne wordt gebruikt. Dit geeft de Époisses Berthaut zijn unieke, karakteristieke en pittige smaak. De korst van de kaas verandert van licht oranje naar steenrood en loopt direct na het aansnijden uit.