Ambachtelijke geitenkaas uit de Provence gerijpt in open lucht, gedrenkt in Marc en verpakt in kastanjeblad.
Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.
Herkomst | Frankrijk |
Melksoort | Geitenmelk |
Merk | Merkloos |
Biologische kaas | Nee |
Allergenen | Melk, lactose |
Eetbare korst | Nee |
Gemaakt van rauwe melk | Ja |
Vegetarische kaas | Nee |
Vetgehalte | 40+ |
De historie en het ambacht druipen van dit kaasje af. Volgens geschriften werd de Banon, vernoemd naar het gelijknamige dorpje in de Provence, al gemaakt sinds de Romeinse Tijd. Toch heeft het vreemd genoeg tot 2003 geduurd voor de kaas beschermd werd tegen namaak middels een AOC-keurmerk. Dit kaasje uit rauwe, volle geitenmelk word nog altijd ongeveer op dezelfde manier gemaakt door lokale vaklui die het ambacht van generatie op generatie doorgeven. In het eerste stadium van de rijping drenkt men het kaasje in Marc de raisin gedurende 5 tot 10 dagen. Daarna word het verpakt in kastanjeblad en omwikkeld met raffia. Vervolgens rijpt de Banon als zodanig door in de open lucht, onder een overkapping. Het resultaat is verbluffend en ongeëvenaard: een heerlijk zachte specialiteit met een intense, krachtige smaak. Dé dessertkaas bij uitstek!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.