Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Over Skylger

Oprechte kaas met een mooie missie.

Skylger is een kaas die gemaakt wordt op Terschelling. Het is romig, fris als de wind, zilt als de zee en een tikkeltje boers. Skylger wordt in een kleinschalige kaasmakerij op Terschelling gemaakt. Met melk van melkveeboeren van het eiland. De koeien grazen op de stugge graslanden van Terschelling. Skylger is een oprechte kaas met een mooie missie, Nederland weer weidevogelvriendelijk maken.

Wat maakt deze Terschellinger kaas bijzonder?

Op Terschelling ligt een unieke polder met een bijzonder weidevogelgebied. Dit weidevogelgebied is óók de plek waar de koeien van de Terschellinger melkveehouders grazen. De belangen van de weidevogels en die van de koeien lijken hier tegenstrijdig, maar melkveehouders werken juist samen met de Vogelbescherming.

Plaatselijke melkveehouders kiezen in samenspraak met de Vogelbescherming voor een uitgestelde maaidatum, waardoor het gras langer groeit en de vogels hierin hun eieren kunnen leggen. Omdat het gras langer de kans heeft om te groeien komen er meer bloemen in voor en wordt het steeds kruidenrijker. De koeien eten dit gras en dat proef je terug in de kaas met een unieke smaak.

Hoe smaakt Skylger?

Skylger smaakt romig, fris en ziltig tegelijk. Het is een kaas vol karakter, met een unieke en smaakvolle smaak. Skylger wordt volledig gemaakt van melk van koeien die gewend zijn aan vaak ruige en eilandse weersomstandigheden. De koeien staan bovendien zo’n 120 dagen per jaar met hun neus in de buitenlucht, grazend over de graslanden van Terschelling. Doordat de kaas geen e-nummers en andere toevoegingen bevat (clean label), behoudt de kaas veel van zijn originele smaak.

Wat maakt Skylger duurzaam?

Skylger is een kaas, gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en vrij van E-nummers. Deze kaas komt tot stand met aandacht voor de natuur op Terschelling. Door het biodiversiteitsbeleid van de melkveeboeren wordt de unieke natuur én de weidevogels beschermd. Daarom is Skylger voorzien van het ‘Waddenerf Biodiversiteit’ logo én support ook de Vogelbescherming Nederland deze kaas.

Weidenmelk Logo
Dit keurmerk is het bewijs dat de melk afkomstig is van koeien die minstens 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.

Vogelbescherming Nederland.
Door de gunstige omgang met weidevogels is Skylger voorzien van het logo van Vogelbescherming Nederland.

Waddenerf Biodiversiteit
Omdat de productie van Skylger gepaard gaat met biodiversiteit, is deze kaas voorzien van het ‘Waddenerf Biodiversiteit’ logo.

Een winnende kaas

Skylger kaas is op meerdere grote internationale kaaswedstrijden bekroond met een award. De kaas viel in de prijzen tijdens de World Championship Cheese Contest en meerdere jaren op rij bij de World Cheese Awards. De meest recente wedstrijd vond plaats in het Spaanse Oviedo. Waar ruim 250 internationale juryleden meer dan 4000 kazen beoordeelden, van vijf continenten. De kazen werden gejureerd op onder meer textuur, consistentie en bovenal smaak. Tijdens deze 33e editie van de World Cheese Awards behaalde Skylger een gouden medaille!

Maak kennis met het assortiment
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel