Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Duurzame Terschellinger kaas

Skylger

Wat is Skylger?

Skylger is een kaas die gemaakt wordt op Terschelling. Het is romig, fris als de wind, zilt als de zee en een tikkeltje boers. Skylger wordt in een kleinschalige kaasmakerij op Terschelling gemaakt. Met melk van melkveeboeren van het eiland. De koeien grazen op de stugge graslanden van Terschelling. Skylger is een oprechte kaas met een mooie missie, Nederland weer weidevogelvriendelijk maken. 

Wat maakt deze Terschellinger kaas bijzonder?

Op Terschelling ligt een unieke polder met een bijzonder weidevogelgebied. Dit weidevogelgebied is óók de plek waar de koeien van de Terschellinger melkveehouders grazen. De belangen van de weidevogels en die van de koeien lijken hier tegenstrijdig, maar melkveehouders werken juist samen met de Vogelbescherming

Plaatselijke melkveehouders kiezen in samenspraak met de Vogelbescherming voor een uitgestelde maaidatum, waardoor het gras langer groeit en de vogels hierin hun eieren kunnen leggen. Omdat het gras langer de kans heeft om te groeien komen er meer bloemen in voor en wordt het steeds kruidenrijker. De koeien eten dit gras en dat proef je terug in de kaas met een unieke smaak.  

Hoe smaakt Skylger?

Skylger smaakt romig, fris en ziltig tegelijk. Het is een kaas vol karakter, met een unieke en smaakvolle smaak. Skylger wordt volledig gemaakt van melk van koeien die gewend zijn aan vaak ruige en eilandse weersomstandigheden. De koeien staan bovendien zo’n 120 dagen per jaar met hun neus in de buitenlucht, grazend over de graslanden van Terschelling. Doordat de kaas geen  e-nummers en andere toevoegingen bevat (clean label), behoudt de kaas veel van zijn originele smaak.

Je proeft de invloeden van de Waddenzee

Verschillende soorten Skylger

Skylger is in meerdere smaken verkrijgbaar:

Skylger mild: mild van smaak, vol romig, ziltig en fris.

Skylger belegen: pittige kaas met een bite, ziltig, fris en romig.

Skylger pikant: een pittig pikante en robuuste kaas. Deze kaas heeft de World Championship Cheese Contest en World Cheese Awards gewonnen.

Wat maakt Skylger duurzaam?

Skylger is een kaas, gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en vrij van E-nummers. Deze kaas komt tot stand met aandacht voor de natuur op Terschelling. Door het biodiversiteitsbeleid van de melkveeboeren wordt de unieke natuur én de weidevogels beschermd. Daarom is Skylger voorzien van het ‘Waddenerf Biodiversiteit’ logo én support ook de Vogelbescherming Nederland deze kaas. 

Keurmerken

Door de gunstige omgang met weidevogels is Skylger voorzien van het logo van Vogelbescherming Nederland.

Omdat de productie van Skylger gepaard gaat met biodiversiteit, is deze kaas voorzien van het ‘Waddenerf Biodiversiteit’ logo.

Dit keurmerk is het bewijs dat de melk afkomstig is van koeien die minstens 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.